Cu ocazia aniversării unui an de la declanşarea mişcării „Vestelor galbene” au avut loc lupte de stradă între manifestanţi şi forţele de ordine

Lupte de stradă au avut loc, în această după-amiază, la Paris, între manifestanţi şi forţele de ordine, cu ocazia aniversării unui an de la declanşarea mişcării „Vestelor galbene”. După cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman, poliţia controlează situaţia, iar piaţa unde s-au înregistrat incidentele este în curs de evacuare:

Reporter: Peste 100 de persoane au fost reținute până acum la Paris ca urmare a violențelor pe care le-au provocat într-o piață din sudul orașului. Între aceștia au putut fi identificați indivizi aparținând unor mișcări radicale de extremă stânga, dar și de extremă dreapta, specializați în deturnarea manifestațiilor în violențe. Au fost incendiate mai multe mașini, motociclete și trotinete electrice, a fost distrus mobilierul stradal și materialele de pe un șantier cu care s-a încercat ridicarea de baricade. Şeful Poliției din Paris, Didier Lallement, a declarat în această după-amiază, într-o conferință de presă, că forțele de ordine au constatat încă de azi dimineață că mulți indivizi nu au venit pentru a-şi apăra o cauză sau pentru a-şi cere drepturi, ci pentru a provoca distrugeri.

Didier Lallement: Turnura pe care au luat-o evenimentele, distrugerile, atacarea forțelor de ordine și a pompierilor m-au determinat să declar interzisă manifestația de la Place d’Italie. Toți cei care au fețele acoperite, toți cei care aruncă cu obiecte sunt încercuiți și blocați într-un dispozitiv special, iar oamenii de bună credință, care se mai află în zonă, au fost încurajați să o părăsească printr-un culoar special creat. Vom continua să îi reținem pe toți cei care s-au dedat la distrugeri și agresiuni în Place d’Italie.

Reporter: Prefectul poliției pariziene a mai precizat că în celelalte două cortegii ale „vestelor galbene” care defilează acum prin Paris lucrurile se desfășoară pașnic și sunt respectate traseele aprobate pentru manifestație. De asemenea, în alte orașe și regiuni din Franța manifestanții s-au adunat în sensurile giratorii și la punctele de taxare de pe autostrăzi, unde își strigă nemulțumirile și sărbătoresc un an de la declanșarea acestei mișcări a cărei principală revendicare rămâne creșterea veniturilor si a puterii de cumpărare./aburtica/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 noiembrie