Conferința „Problemele tinerilor post-protecție”

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, a avut loc Conferința cu tema – „Problemele tinerilor post-protecție”, organizată de Asociația T. I. B. E. R. I. U. S. la Universitatea de Inginerie în Construcții. Conferința a prezentat concluziile și rezultatele proiectului „LeaveCare-LiveLife”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

Proiectul european este coordonat de Agevolando Italia și are, ca parteneri, pe lângă cel român, CareLeavers Association Anglia, CareLeavers Network Irlanda și Fice Croația.

La Conferință au participat 90 de persoane, dintre care 40 de specialiști din sistemul național de asistență, tineri din 25 de județe, reprezentanți la nivel înalt ai Direcției de Asistență Socială,  reprezentanți ai ONG-urilor și jurnaliști. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți și peste 50 de tineri care au părăsit sistemului de protecție și activează ca voluntari sau sunt implicați în activismul social, precum și tineri care se pregătesc pentru această etapă din viața lor. De altfel, Conferința s-a înscris și în Summitul național al tinerilor și ONG-urilor din Protecția Copilului și AdopțieSOPCA – eveniment organizat de Consiliul Tinerilor Instituționalizați.

Conferința s-a desfășurat pe parcursul a două ore, prezentarea proiectului fiind urmată de o dezbatere. Participanții au discutat despre trauma ce afectează întreaga viață a tinerilor proveniți din sistem, precum și despre fricile și angoasele resimțite atunci când nu au pe nimeni să îi susțină. De asemenea, tinerii prezenți au adresat autorităților, dar și întregii societăți, câteva din situațiile cu care se confruntă: nevoia de ajutor specializat din partea unui psiholog, a unui mentor la care să se poată raporta, pregătirea de abilitați pentru o viață independentă și elaborarea unui plan individual ce ar trebui parcurs începând cu vârsta de 13 ani. A fost menționată și necesitatea reprezentării tinerilor proveniți din sistem, ca grup social în societate, recunoașterea lor la nivel public, eventual în parlament.

Conferința a reprezentat ultima etapă națională înainte de înaintarea la Bruxelles, în luna martie 2020, Comisiei Europene și europarlamentarilor, a celor 10 propuneri generale ale tinerilor proveniți din sistemele naționale de protecție din întreaga Europă. Partenerii proiectului doresc, ca prin aceste propuneri, să determine stabilirea unui standard european în ceea ce privește legislația asistenței sociale destinată tinerilor, după ce aceștia părăsesc centrele de servicii sociale sau familiile maternale.

Pentru mai multe informații despre proiect și pașii următori, ne puteți contacta la e-mail: tiberiu.antipa@yahoo.com, persoană de contact – Tiberiu Antipa sau la telefon: 0766 682 231, persoană contact – Adrian Pal.

RADOR (18 noiembrie)