2019. november 19

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége látogatást szervezett a deveselui katonai támaszponthoz

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének szervezésében tekintik meg a NATO-tagállamok, Romániába akkreditált védelmi attaséi és diplomatái a deveselui katonai támaszpontot, ahol Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert telepítettek az amerikaiak. A látogatás jó alkalom az együttműködés megerősitésére az Észak-Atlanti Szövetség keretében. Az eseményen részt vesz Nicolae Ciucă védelmi miniszter is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt

Egy későbbi pártfúzió első lépéseként szövetségre lép a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), közölte az MTI. A két erdélyi magyar párt egységesülési folyamatáról Mezei János MPP-elnök és Csomortányi István EMNP-elnök számolt be egy keddi kolozsvári sajtótájékoztatón. Mezei János elmondta: a két párt kongresszusa 2020. január 18-án előbb külön-külön, majd közösen ülésezik Csíkszeredában, és eldönti az együttműködés és a fúzió részletkérdéseit. Csomortányi István hozzátette: addig közös munkacsoport dolgozik a döntések előkészítésén. Mezei János szerint már most a pártfúzió a cél, de a jövő év nyarán tartandó önkormányzati választásokon való sikeres szereplés érdekében egyelőre csak politikai koalíciót hoznak létre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Temesvári tragédia

Renate Weber, a nép ügyvédje kedden bejelentette, hogy az általa vezetett intézmény vizsgálatot indít a temesvári ügyben, amelyben három személy meghalt és 25 személyt korházba szállitottak egy tömbházban végzett kártevőirtás nyomán. A temesvári rendőrség in rem nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával. Ugyanakkor a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is vizsgálatot rendelt el az ügyben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Nehéz lesz, de nem lehetetlen a Román Vasúttársaság áruszállító részlegének a megmentése

Nehéz lesz, de nem lehetetlen a Román Vasúttársaság áruszállító részlegének (CFR Marfă) a megmentése, nyilatkozta Lucian Bode széllitásügyi miniszter, aki biztositott afelöl, hogy megtalálják a szükséges megoldásokat a gazdaság szempontjából stratégiai érdekű társaság talpraállitására. A tárcavezető az európai hatóságok döntése nyomán reagált, miszerint a vasúti áruszállitó részlegnek vissza kell fizetnie a mintegy 400 millió euró értékű segélyt, amelyet 2013-ban utaltak ki a társaságnak, mivel ezzel megszegték az uniós versenyszabályokat. Lucian Bode miniszter az Európai Bizottság képviselővel közölte, hogy mielőbb találkozni óhajt a gazdasági versenyért felelős uniós biztossal.Eközben bejelentették, hogy az áruszállitó részleg vezérigazgatója, Marinică Voicu, lemondott tisztségéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Rozália Gănciulescu