Mierea românească are efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, provenită din Noua Zeelandă

Cercetătorii Simona şi Ioan Bişboacă au dovedit, prin testări de laborator în ţară şi confirmate în Elveţia, că mierea românească polifloră şi cea de mană au un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, provenită din Noua Zeelandă.

Cei doi spun că statul neozeelandez îi susţine pe producătorii de miere şi investeşte sume mari în marketing peste tot în lume. Astfel, mierea de Manuka se vinde în România cu un preţ de 40 de ori mai mare decât cea autohtonă.

Analizele efectuate, în valoare de 4.500 de euro, au fost suportate integral de cei doi cercetători, fiindu-le necesare în dezvoltarea unui nou produs antibacterian pe bază de miere. Inventatoarea Simona Bişboacă, cu o declaraţie consemnată de corespondentul nostru Stelian-Radu Cacuci:

Simona Bişboacă: Mierea românească este de o foarte bună calitate. Acest aspect s-a observat de multe ori la Apimondia, când în diferite testări mierea românească a fost premiată, ca cea mai bună miere. Nu știu dacă se transmit astfel de informații către publicul larg și consider că este nevoie să știe consumatorul că mierea românească este chiar de o calitate superioară mierii de Manuka. Vrem să continuăm testarea și pe alte sortimente de miere românească și, normal, pe alte tipuri de bacterii. Deocamdată am ales doar trei tipuri de bacterii patogene foarte cunoscute, cum e: E. coli, stafilococus aureus și enterococus fecalis. Am ales tulpini de bacterii standard și bacterii rezistente la antibiotice, tocmai pentru a dovedi eficacitatea mierii.

Realizator: Simona Bişboacă are trei brevete de invenţii în industria alimentară, medaliate cu aur şi argint la saloane mondiale de inventică, fiind vorba de produse alimentare, cosmetice şi terapeutice./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie