Ministrul mediului promite rezolvarea problemei urşilor

Încă un urs a murit ieri, după ce a fost lovit de o maşină, de această dată în judeţul Mureş. Un caz similar s-a înregistrat sâmbătă seara în judeţul Harghita, iar animalul a agonizat acolo mai multe ore, înainte de a fi împuşcat.

Pentru îmbunătăţirea intervenţiei în astfel de situaţii, Ministerul Mediului a decis ieri o serie de măsuri, după o şedinţă cu oficiali din Ministerul de Interne şi de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus că legislaţia în vigoare le-ar fi permis responsabililor locali să acţioneze pentru tranchilizarea ursului şi întocmirea unei fişe de sănătate, iar ministrul de interne a anunţat că va înainta premierului propunerea de demitere a prefectului de Harghita, pentru modul în care a gestionat situaţia. Ministrul mediului, Costel Alexe:

Costel Alexe: Mă interesează foarte mult siguranţa cetăţeanului, dar mă interesează ca şi aceste animale sălbatice să aibă condiţii de viaţă foarte bune, în interiorul pădurii, să nu mai fie nevoite să vină la marginea drumului sau să intre în curţile oamenilor, pentru a-şi căuta hrana. Înţeleg că, din 2016, ei nu mai beneficiază de hrană în interiorul pădurii. În această săptămână, vă promit că voi sta de vorbă cu toţi cei implicaţi, pe această chestiune şi vom avea din nou o comunicare.

Realizator: Pe de altă parte, Cristian Papp – coordonator pentru programe „Specii şi arii protejate” la World Wide Fund România – a explicat, la postul nostru de radio, că hrănirea urşilor în păduri este doar o măsură pe termen scurt, care ar avea ca rezultat, în timp, semidomesticirea urşilor. Realizarea de coridoare ecologice este soluţia avansată de ONG-ul de mediu pe care îl reprezintă.

Cristian Papp: Noi am redactat anul acesta un Ghid pentru transport durabil şi a venit în sprijinul autorităţilor, în special al Ministerului Transportului, dar şi al Mediului, pentru a găsi cele mai bune soluţii astfel încât să avem pe de o parte această infrastructură mult dorită dezvoltată, şi, pe de altă parte, să reuşim să menţinem şi habitatele intacte ale carnivorelor mari, şi acest ghid prevede nişte măsuri clare pentru a evita inclusiv acele conflicte la care asistăm tot mai des, şi anume urşii să intre pe autostradă, şi ghidul ajută autorităţile să identifice exact acele zone critice care ar trebui să se realizeze decoductele, adică supratraversările, ca urşii să treacă dintr-o parte în alta a autostrăzii./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie