Vizita unei delegaţii NATO la baza antirachetă de la Deveselu

Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat că din discuţiile preliminare pe care le-a avut în guvern există toate garanţiile ca bugetul MApN să reprezinte în comntinuare 2% din PIB.

La sfârşitul săptămânii trecute a fost deblocată ultima tranşă de bani pe care o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Facem acest lucru, deoarece banii care erau alocaţi pentru corvete şi bateriile de coastă nefiind cheltuiţi, am considerat că pot fi utilizaţi în acest fel, astfel încât să putem să eliberăm puţin presiunea de pe buget anul viitor – a precizat ministrul.

El a fost prezent alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, la o vizită de informare a ambasadorilor din ţările NATO acreditaţi la Bucureşti la Baza militară Dveselu. Laura Stoican a fost prezentă şi relatează:

Reporter: Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, împreună cu ambasadori şi ataşaţi ai apărării de la ambasade ale statelor NATO acreditaţi în România, au vizitat, astăzi, baza de la Deveselu la invitaţia ambasadorului SUA, Hans Klemm.

Nicolae Ciucă: A fost o oportunitate pentru noi să putem să spunem tuturor că am reuşit ca împreună, cele două ţări, cele două armate să-şi asume un astfel de demers şi să-l ducă la capăt, aşa cum s-a văzut astăzi, în foarte bune condiţii. A fost un obiectiv de parteneriat bilateral pe care l-am îndeplinit şi, de asemenea, o facilitate pe care împreună, foarte mândri, putem să spunem că am pus-o la dispoziţia NATO şi asigură unul dintre lementele principale în ceea ce înseamnă apărarea colectivă a NATO. Am putut să vedem trei unităţi, pentru că fiecare dintre cei trei comandanţi şi-au prezentat cu foarte mare satisfacţie obiectivele împlinite, dar, în acelaşi timp, pentru mine a fost percepţia că sunt trei structuri, deşi diferite, dar în aceaşi unitate, lucrează împreună. Au menţionat fiecare dintre ei, de mai multe ori, faptul că sunt o singură unitate, funcţioneză cât se poate de bine. Există, sigur, o serie întreagă de dezvolătri care au fost, de asemenea, prezentate în timpul breafingului. Toate aceste demersuri viitoare urmează a se stbili şi, de asemenea, agreate de ambele părţi în timpul activităţilor de dialog strategic, ce are loc în fiecare an, odată în România şi odată în SUA. Vreau să le mulţumesc militarilor, tuturor celor care s-au angajat în acest demers, şi români, şi americani, pentru ceea ce au realizat şi cred că a fost o activitate cât se poate de deschisă, astfel încât toată lumea să vadă că este o facilitate cu caracter pur defensiv.

Reporter: Vizita este o oportunitate pentru a sublinia unitatea NATO, cooperarea în cadrul Alinaţei, pentru a asigura securitatea tuturor ţărilor membre şi pentru a proteja Europa.

Hans Klemm: Obiectivul a fost, cum a spus şi domnul ministru, să prezentăm investiţiile pe care România şi SUA le-au făcut aici la Deveselu cu scopul, ca parteneri strategici şi aliaţi comuni, să asigurăm un scut de apărare antirchetă pentru NATO şi comunitatea transatlantică. Să arătam, de asemenea, funcţiile acestui obiectiv şi foarte, foarte important, să subliniem că acesta este o facilitate NATO, inaugurată în anul 2016, şi care este în funcţie de atunci şi are singura misiune de a proteja faţă de atacurile cu rachete balistice provenind din Orientul Mijlociu./lazard/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie