2019. november 21

Egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be a szociáldemokraták Florin Cîţu pénzügyminiszter ellen

Tekintettel a lej/euró árfolyam növekedésére, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújt be a jövő héten a Szenátusban Florin Cîţu pénzügyminiszter ellen, közölte szerda este Viorica Dăncilă szociáldemokrata elnök. Ez lesz az első bizalmatlansági inditvány, amely az Orbán-kormány egyik tagja ellen irányul. A PSD szándékára Florin Cîţu csütörtök reggel reagált a közösségi médiában. Mint kihangsúlyozta: „A parlamentben magával hozza a pénzügyminisztérium valamennyi igazgatóját, illetve az Országos Adóhivatal (ANAF) igazgatóit, akik elődjével, Eugen Teodorovici volt tárcavezetővel és Darius Vâlcov volt miniszeterelnöki tanácsadóval együtt dolgozták ki a költségvetést és a költségvetési stratégiát.Florin Cîţu azt állitja, betudja bizonyitani adatokkal, hogy Viorica Dăncilă és Eugen Teodorovici már márciustól tudták, hogy nagyobb lesz a tervezettnél az államháztartási hiány. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

A román védelmi miniszter Japán bukaresti nagykövetét fogadta

Nicolae-Ionel Ciucă védelmi miniszter Japán romániai nagykövetét fogadta, a minisztérium székházában. A hivatalos találkozó fő témája a kétoldalú védelmi együttműködés fejlesztése volt. A román tárcavezető köszönetet mondott Hitoshi Noda nagykövetnek a védelmi minisztérium iránt tanusitott érdeklődésért és megerősitette, hogy a minisztérium képviselője részt vesz az első kétoldalú párbeszéden, amelyre decemberben, Tokióban kerül sor. A dialógus célja azon közös érdekű területek felkutatása, amelyek alapját képezik egy kétoldalú vádelmi megállapodás megvitatásának kezdeményezésére, mutat rá a védelmi minisztérium sajtóközleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Adrian Zuckerman az Egyesült Államok új romániai nagykövete

Az amerikai szenátus 65 szavazattal, 30 ellenében megszavazta Adrian Zuckermant az Egyesült Államok új romániai nagykövetének. Meghallgatásán az új nagykövet igéretet tett, hogy küzdeni fog a korrupció ellen és támogatja az igazságügyi rendszer függetlenségét.Adrian Zuckerman tiz éves korában vándorolt ki szüleivel együtt Romániából Amerikába. A washingtoni szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának június 20-i meghallgatásán Adrian Zuckerman azt nyilatkozta, egyebek mellett, hogy az „USA és Románia közötti kapcsolatok legerősebb eleme a katonai együtműködés”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Ferenc pápa új bukaresti római katolikus érsek-metropolitát nevezett ki

Ferenc pápa kinevezte bukaresti érsek-metropolitának Aurel Percát, aki eddig a jászvásári egyházmegye segédpüspöke volt, közölte csütörtökön a bukaresti érsekség. A jelenlegi érsek Ioan Robu, aki 1990 óta vezeti a bukaresti főegyházmegyét, nyugdíjazását kérte Ferenc pápától, hiszen betöltötte a 75. életévét, és a katolikus egyház szabályai szerint valamennyi, 75. életévét betöltő érseknek és püspöknek be kell nyújtania a lemondását a pápának. Ferenc pápa ezt elfogadta, és kinevezte a Neamţ megyei szabófalvi (Sabaoani) születésű, 68 éves Aurel Percát, aki eddig jászvásári segédpüspök volt.Az új érsek-metropolitát január 11-én iktatják be hivatalába a bukaresti Szent József-székesegyházban ünnepi szentmise keretében, addig az egyházmegye vezetését Robu látja el, jegyzi meg a bukaresti érsekség által az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.21)

Rozália Gănciulescu – RADOR