În portul Midia continuă operațiunea de salvare a oilor de pe nava Queen Hind

În portul Midia continuă recuperarea oilor vii aflate la bordul navei care s-a răsturnat duminică dimineaţă. Armatorul a fost de acord să fie tăiate două găuri în puntea superioară a navei, astfel că salvatorii să poată intra mai uşor în interiorul vasului.

Tot pentru a uşura procedura de salvare, oile care mai sunt în viaţă sunt tranchilizate înainte de a fi scoase de acolo. Animalele salvate sunt trimise la ferma de unde provin, dar nu vor putea să plece de acolo fără aprobarea autorităţilor sanitar-veterinare.

Reporter: Sorin Cealera – Continuă şi astăzi operațiunea de salvare a oilor de pe nava Queen Hind, eșuată duminică dimineață în portul Midia. Până la această oră au fost evacuate 230 de oi vii și sunt informații că ar mai fi animale în viață, deși au trecut deja 96 de ore de la producerea incidentului. Se vor face noi decupaje în puntea navei, pe lângă cele trei deja existente, pentru a facilita accesul salvatorilor.

27 de pompieri de la ISU Dobrogea inspectează în acest moment nava pentru a vedea dacă se mai pot scoate oi. Alături de ei sunt echipajele Agenției române pentru salvarea de vieți omenești pe mare și ale Poliției de Frontieră, dar și voluntarii Organizațiilor pentru Protecția Animalelor. Cu toate eforturile autorităților numărul oilor salvate este însă foarte mic.

PETA, cea mai mare organizație pentru Protecția Animalelor din lume, a luat atitudine față de tragedia petrecută în portul Midia, unde cea mai mare parte din cele 14.600 de oi aflate la bordul navei au murit în chinuri.

PETA Germania solicită guvernului român să interzică transporturile navale cu animale vii, pentru că aceasta cauzează o suferință mare pentru animale din cauza condițiilor precare de pe mare, înrăutățite de cele mai multe ori de temperaturile extreme, mai ales în regiunea Orientului Mijlociu, principala destinație. Condițiile de acest tip încalcă regulamentul Consiliului Uniunii Europene privind protecția animalelor în timpul transportului – precizează în scrisoarea adresată Organizația PETA./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie