Primul termen în dosarul Revoluţiei Române din decembrie 1989

Instanța Supremă a stabilit pentru astăzi primul termen în dosarul Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu este trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Rechizitoriul a fost trimis magistraților în luna aprilie. Diana Surdu explică.

Reporter: Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, generalul Iosif Rus, sunt acuzați în acest dosar de săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

Potrivit procurorilor, pe fondul degenerării relațiilor dintre România și URSS, după momentul Praga 1968, dar și ca urmare a stării de nemulțumire profundă și generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat grupare disidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului președinte Nicolae Ceaușescu, dar care urmărea menținerea României în sfera de influență a URSS.

Potrivit procurorilor, această grupare complotistă a fost formată atât din civili, latura politică, cât şi militari, latura militară, cu toții marginalizați într-un fel sau altul prin deciziile fostului președinte. Componenții grupului au aparținut principalelor două filoane militare – MApN și Direcția Securității Statului -, de la nivel mediu până la vârf, dar și structurilor civile ale statului român, notează oamenii legii. Ei susțin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acționat abil și eficient în preluarea puterii politice și militare în decembrie 1989.

Astfel, întreaga forță militară a României, MApN, Ministerul de Interne, Departamentul Securității Statului, precum și gărzile patriotice, începând cu data de 22 decembrie 1989, s-ar fi pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale și conducerii acestuia./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie