Ceremonii de Ziua Națională

Ceremoniile de Ziua Națională încep în Bucureşti, la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol

Ceremoniile de Ziua Națională încep la această oră în Bucureşti, la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. Este acolo și reporterul RRA Cătălin Radu; are informații în direct.
Reporter: Ceremonia tocmai a început cu intonarea Imnului României, care se cântă acum. Sunt prezenți aici reprezentanți ai asociațiilor de veterani de război, ai asociațiilor de revoluționari, reprezentanți ai partidelor politice, oficialități, militari, dar și membri ai Corpului Diplomatic acreditați în România. După intonarea imnului va urma o slujbă religioasă și apoi va urma ceremonia de depunere de coroane la Monument. Sunt depuse coroane din partea Președinției, a Guvernului, a Ministerelor de Interne și al Apărării, din pareta Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a Asociației 21 Decembrie 1989, din partea celor două Camere ale parlamentului, a Primăriei Capitalei, dar și din partea Corpului Diplomatic. După ceremonia de depunere de coroane, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” va defila pe platoul din fața Monumentului și tot ceremonialul va fi acompaniat de Orchestra de Fanfară a Armatei. Ceremonia ar trebui să se încheie în jurul orei 9:30./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 decembrie

Ceremonii militare şi religiose la Arad, de Ziua Națională

Ziua Naţională este marcată la Arad prin mai multe ceremonii militare şi religiose. De la această oră urmează să aibă loc o paradă militară. Corespondentul RRA, Ioan Suciu, cu detalii în direct. Bună dimineața!
Reporter: Bună ziua! Ziua Națională a României este marcată și la Arad, așa după cum spuneai, printr-o serie de ceremonii militare și religioase în locuri de mare însemnătate pentru istoricul evenimentelor petrecute acum 101 ani, fiind evocate marile personalități arădene care au contribuit la realizarea marelui ideal național al unirii tuturor provinciilor românești. Încă de dimineață de la orele 8:00 a avut loc un ceremonial militar și religios la Crucea martirilor din Parcul Mihai Eminescu. Aici a fost săvârșit un ceremonial în memoria eroilor care s-au sacrificat pentru ideaul Unirii. Chiar la această oră, în fața Primăriei, militarii Batalionului 191 „Colonel Radu Golescu” au prezentat onorul celor prezenți, iar după intonarea Imnului Național se va da citire mesajului primului ministru al României și va avea loc defilarea efectivelor și a tehnicii de luptă și intervenție, aparținând Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică. Începând de la orele 10:30, coriseii arădeni ai Marii Uniri vor fi comemorați la Cimitirul Eternitatea. Aici se vor depune coroane de flori la monumentele corisei: Vasile Goldiș, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu. Ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Naționale la Arad se vor încheia diseară, la orele 18:00, prin retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 „Colonel Radu Golescu”, pe traseul Centrul municipiului-Cetatea Aradului./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 Decembrie

Un imens drapel a fost arborat în Piața Tricolorului din Alba Iulia

Andra Gherega: Ne îndreptăm atenția spre Alba Iulia, unde un imens drapel a fost arborat de ieri în Piața Tricolorului din oraș.
Mihai Dulgheru: Ilie Pintea este pregătit să ne spune ce se va întâmpla acolo, astăzi. Salutare, Ilie, și La mulți ani de aici, de la Bucureşti!
Andra Gherega: Bună dimineața!
Reporter: Bună dimineața! La mulți ani și vouă! Să știți că o să avem și aici fasole și chiar o să îi întreb pe bucătarii care o pregătesc dacă e românească, dacă au adus-o de departe, cine știe.
Andra Gherega: Să ne anunți.
Reporter: Da, multe evenimente astăzi la Alba Iulia. E -1 grad acum, e destul de frig, dar e cer senin, așa că sunt sigur că ne vom putea bucura cum se cuvine de parada militară de la ora 13:00, care este cel mai spectaculos moment al zilei și la care vom avea și aeronave militare care vor survola Alba Iulia. Dar, până atunci, primul eveniment al zilei este ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii, care începe la ora 10:00. Apoi urmează acea spectaculoasă ceremonie de primire a soliilor din cetățile de scaun, care are loc în fața Sălii Unirii și care pune oamenii în fața a ceea ce s-a întâmplat acum 101 aici. Este un eveniment de reconstituire istorică foarte spectaculos, pe care cei care vin aici în fiecare an îl așteaptă de fiecare dată cu nerăbdare. Urmează Te Deumul de la Catedrala Încoronării, la ora 12:00, defilarea despre care vorbeam, la 13:00, și fasolea, masa populară, cu care ne vom delecta o oră mai târziu. E vorba de marea unire a bucătarilor, pentru că sunt buăctari din toate provinciile românești care au venit să gătească aici. Și am văzut aseară, m-am întâlnit întâmplător cu ei, copii de la liceele de profil care au venit să ajute la pregătirea mesei și care erau foarte mândri că pot să pună mâna pe ceea ce se va servi astăzi, să toace ceapa, ce fac ei pe acolo…
Andra Gherega: Apropo de copii, Ilie, înțeleg că va fi un zâmbet tricolor și pentru ei.
Reporter: Exact. Sunt în fiecare an manifestări dedicate lor. Este și un spectacol de teatru pentru copii care va avea loc aici, tot în semnificația aceasta a Zilei Unirii. Este povestea lui Samoilă Mârza, cel care a făcut celebrele fotografii pe care le știm cu toții din momentul de acum 101 ani; sunt patru sau cinci fotografii care pot fi văzute la Sala Unirii. Sala Unirii, de altfel, este un loc extrem de spectaculos și deschis doar în această perioadă, să știți, pentru că este în renovare de ceva vreme, renovare care se va încheia la vară. Dar, dacă sunteți în Alba Iulia acum, puteți intra să vedeți cum arată locul în care acum 101 ani s-a semnat, s-a parafat Unirea, în prezența celor peste 100.000 de români veniți aici să o celebreze. Nu o să fim 100.000 astăzi, dar organizatorii se așteaptă măcar la 50.000 de oameni. Anul trecut, așa cum știți, a fost apogeul manifestărilor organizate aici, la Alba Iulia, când am avut Centenarul, dar și anul acesta se anunță foarte mulți oameni, mai ales că e senin, cum spuneam, și frigul nu ne mai sperie de mult./asalar/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 Decembrie

Ceremonii de Ziua Națională, la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol

Ceremonii de Ziua Națională au fost organizate în această dimineață și în București, la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. A fost oficiată o slujbă religioasă și s-au depus coroane de flori. La ceremonii au asistat și reprezentanții unor asociații ale militarilor. Generalul de brigadă Marin Chioțea, șeful Filialei din Sectorul 6 a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.
Marin Chioțea: Are o semnificație deosebită pentru istoria neamului românesc: Unirea cea mare, cunoscută în istorie, care a creat atâtea posibilități de dezvoltare, cu efecte până în zilele noastre. Să ne simțim bine într-o zi de sărbătoare, într-adevăr o zi memorabilă pentru noi și deosebită în viața noastră de zi cu zi./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 Decembrie

Ziua Națională sărbătorită la Buzău

1 Decembrie, Ziua Națională, este sărbătorită la Buzău pe Calea Eroilor, în a doua garnizoană ca mărime, după cea de la București. Este anunțată la această oră o paradă cu sute de militari, zeci de vehicule de luptă și aernove. Corespondul RRA Cristina Moise are toate detaliile acum în direct. Bună dimineața, Cristina, te ascultăm!
Reporter: Bună dimineața! A început deja parada militară de la Buzău, iar de la 10:40 începe cea mai mare paradă care a avut loc în Buzău în ultimii 30 de ani. Buzoienii care sunt aici și sunt deja peste 5.000 de oameni adunați vor vedea inclusiv anumite mașini de luptă ale infanteriei „Jderul” MLI, spre exemplu, tancurile Bizon sau sistemele de artilerie antiaerienă Ghepard. Muzica militară a Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău acompaniază tot ce se întâmplă pe Calea Eroilor din Buzău. Această megastructură militară a Armatei Române, a doua ca mărime, are unități dislocate în 21 de județe și coordonează peste 14.000 de militari. De la ora 11:00, la Buzău se schimbă registrul, mergem în parcul Crâng și petrecem românește sau pe strada Luminii, în comunitatea sârbilor grădinari, care marchează Ziua Națională a României cu produse tradiționale specifice comunității./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 Decembrie

Parada miltară națională din Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti

Momente emoţionante şi impresionante în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, unde continuă parada militară organizată de Ziua Naţională. Zeci de mii de bucureşteni, cu foarte mulţi copii, ai ieşit din case pe o vreme rece şi asistă la defilare. Sărbătoresc astfel 101 ani de la crearea României Mari. Este printre ei şi reporterul RRA Cătălin Purcaru. Ne spune ce a văzut și ce a simțit la acest eveniment spectaculos.
Reporter: Într-adevăr, o atmosferă de sărbătoare aici, în Piața Arcul de Triumf din Capitală. Stegulețe tricolore flutură pe bulevardul de la Piața Presei Libere până la Arcul de Triumf și, foarte important, am observat la toate persoanele cu care am intrat în contact emoția și bucuria că au reușit să vină să vadă parada Nnțională. Sunt mulți copii însoțiți de părinți, interesați în special de tehnica militară. Și au avut până acum ce sî vadă: de la Piranha III, tancurile TR-85, Complexul Aerian Ghepard, rachetele sol-aer Hawk, până la noutatea prezentată în acest an la paradă, Radarul mobil 3-D aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Cel mai așteptat moment a fost însă când aeronavele militare au survolat Piața Arcul de Triumf. Vorbim aici despre avioanele de vânătoare F-16 și MiG-21 LanceR și aeronavele de transport C-130 Hercules și Spartan. Parada militară națională continuă./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 Decembrie