Chiar dacă nu e potrivită denumirea de tort şi nici măcar de tortuleţ – putem să îi spunem pur şi simplu desert – important este că se prepară foarte repede şi este în-gro-zi-tor de bun!!!!! Ideea de bază este să folosim pe post de blat crema de la tortul cu lămâie şi cacao – https://www.rador.ro/2019/11/25/tort-cu-cacao-si-lamaie/ – este destul de consistentă pentru a servi drept bază. În loc de lămâi, suntem creativi şi folosim portocale. Iar stratul de bezea reprezintă cireaşa, pardon, „bezeaua de pe tort”. Fără cuvinte!

Stratul de cremă de portocale:

Batem bine 2 ouă şi 2 gălbenuşuri (albuşurile de la aceste din urmă 2 ouă le păstrăm pentru bezea). Adăugăm 4 linguri de făină, 300 de grame de zahăr şi zeama de la 2 portocale. Amestecăm tot şi turnăm într-un vas termorezistent uns cu unt şi tapetat cu… zahăr. Nu făină, nu pesmet. Zahăr 🙂 Dăm la cuptor la foc mic.

Între timp batem bine cu mixerul cele două albuşuri, apoi adăugăm 150 grame zahăr şi mixăm din nou până se întăreşte spuma. Când compoziţia de portocale din cuptor s-a închegat, turnăm deasupra bezeaua. Mai lăsăm puţin la cuptor la foc foarte mic până se întăreşte puţin bezeaua, apoi se închide focul şi se mai lasă în cuptorul bine încins, până în momentul în care bezeaua devine crocantă.
Putem decora această bunătate cu ornamente colorate pentru tort. După ce s-a răcit, cu cât stă mai mult la frigider, cu atât mai bine. Bezeaua nu se strică!

Poftă bună!
Daniela Sîrbu