Prim-ministrul finlandez şi-a prezentat demisia

Preşedintele ţării a solicitat ca guvernul să rămână în funcţie până la desemnarea unui nou premier.

Antti Rinne, prim-ministrul Finlandei şi-a depus marţi demisia iar preşedintele Sauli Niinisto a acceptat decizia premierului – scrie site-ul preşedinţiei finlandeze. Preşedintele a cerut guvernului finlandez să-şi continue activitatea ca guvern interimar până la desemnarea unui nou premier.

Demisia guvernului a intervenit în urma declaraţiei Partidului de Centru (de orientare dreapta moderată) că şi-a pierdut încrederea în premierul social-democrat din cauza modului în care acesta a gestionat criza generată de greva lucrătorilor poştei. Este de menţionat că până acum în Finlanda a guvernat o coaliţie de partide formată din cinci partide. Retragerea Partidului de Centru de la guvernare înseamnă implicit şi pierderea majorităţii parlamentare a executivului.

În ceea ce priveşte greva lucrătorilor de la poşta finlandeză, aceasta a izbucnit la 11 noiembrie şi a durat două săptămâni. Anterior, sindicatul poştaşilor nici după câteva săptămâni de negocieri nu a reuşit să cadă de acord cu administraţia de stat cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. La greva poştaşilor s-a alăturat şi sindicatul companiei aeriene „Finnair” şi sindicatul marinei comerciale finlandeze. Finnair a anulat 280 de curse, iar sindicatul marinarilor a declarat că nu vor părăsi porturile – oriunde ar fi nave sub pavilion finlandez – până când guvernul nu se va înţelege cu greviştii de la poştă. Greva a încetat în 24 noiembrie, însă după numai o zi a reînceput. La acţiunea de protest au participat peste 10.000 de poştaşi. Între timp presa finlandeză a aflat că ministrul comunicaţiilor din Finlanda, Sirpa Paatero a ştiut că patronatul de la poştă a dorit să încheie un nou contract de muncă cu angajaţii, care ar fi fost mai dezavantajos pentru lucrători. Din acest motiv mai multe partide au iniţiat o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Despre acestă iniţiativă parlamentul ar fi trebuit să voteze marţi, însă şedinţa nu a mai avut loc, după ce premierul Antti Rinne şi-a înaintat demisia.

Lucrătorii de la poştă au o actvitate foarte încărcată în lunile noiembrie şi decembrie, pentru că în preajma sărbatorii de de Crăciun oamenii trimit mai multe colete celor dragi. Din cauza grevei, înmânarea coletelor poştale a avut întârzieri de mai multe zile, câteodată chiar şi de o săptămână.

În luna aprilie a acestui an în Finlanda au avut loc alegeri generale, ocazie cu care Partidul Social Democrat a câştigat la limită alegerile generale. Liderul social-democrat, Antti Rinne, a devenit primul premier de stânga al Finlandei, din ultimii 20 de ani. Partidul său de centru-stânga a obţinut 40 de fotolii în parlament, cu unul mai mult decât formaţiunea de extremă dreapta, anti-imigraţie, Partidul Finlandezilor. Rezultatul strâns a făcut ca negocierile pentru alcătuirea unui guvern de coaliţie să fie destul de dificile, în condiţiile în care principalele patru partide au înregistrat diferenţe mici în procentele de vot. Social-democraţii au obţinut 17,7% din voturi, fiind urmaţi îndeaproape de Partidul Finlandezilor, cu 17,5%. Datele oferite de Ministerul Justiţiei mai arată că 17% dintre finlandezi au votat pentru Coaliţia Naţională, în timp ce Partidul de Centru, al fostului premier Juha Sipila, a obţinut 13,8% din sufragii.

Székely Ervin, Rador