2019. december 3

Klaus Iohannis államfő egységre szólitó felhivást intéz a Londonban ülésező NATO-vezetőkhöz

Klaus Iohannis államfő egységre szólitó felhivást intéz az Észak-Atlanti Szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából Londonban ülésező NATO-vezetőkhöz. A katonai tömben jelenleg feszültség uralkodik, amelyet Törökország észak-sziriai katonai beavatkozása, a francia elnök birálatai és a szervezet finanszirozásával kacsolatos viták váltottak ki. Klaus Iohannis államfő szerdán részt vesz Donald Trump amerikai elnök és a katonai kiadásaikat GDP-arányosan 2%-al növelő NATO-tagországok vezetőinek találkozóján.A NATO londoni összejövetelén a román államfő kihangsúlyozza Románia NATO-n belüli szerepét, valamint a szövestég egysége megörzésének és szolidaritásának fontosságát. A szerdai összejövetelen valószinüleg egy rövid, stratégiai jellegű nyilatkozatot is elfogadnak. Klaus Iohannis két fogadáson is részt veszt, amelyet II. Erzsébet brit királynő és Boris Johnson miniszterelnök szervez. A román államfő egy munkaebéden is jelen lesz Donald Trump amerikai elnökkel, valamint a lengyel, észt, lett, litván, görök és bolgár vezetőkkel együtt, akik úgyszintén részt vesznek a londoni csúcstalálkozón. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Az országos stratégia Románia fejlődését három fontos pillére támaszkodva segiti

A Kormány Főtitkársága keretében működő Fenntartható Fejlődési Főosztály hivatalosan bemutatta Románia tartós fejlődését célzó, országos szinten alkalmazandó, három évre szóló tervezetét. A tervezet értéke öt millió euró és téritésmentes európai alapokból fedezik. Borbély László, a főosztály koordinátora elmondta, hogy 2021-től Románia költségvetésének kidolgozásakor figyelembe veszik a tartós fejlődési mutatókat is. „Az országos stratégia három tartóelemre támaszkodva – gazdasági, szocális és környezetvédelmi – segiti Románia fejlődését”, fűzte hozzá Borbély László. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Jóváhagyták a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét hatályon kívül helyező tervezetet

A képviselőház jogi bizottsága kedden egyhangúan jóváhagyta a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét hatályon kívül helyező tervezetet, amelyet szerdán vitat meg a plénum. A szakbizottság tagjai ugyanakkor módosítást fogalmaztak meg a tervezethez, amely fenntartaná a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályát azok esetében, akiket 2012. július 24-e és a jelen törvény hatálybalépése közötti időszakban ítéltek el vagy ítélnek el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

A szakszervezetek a kormánytól eltérő számitási módszert javasolnak a minimálbér növelésére

A szakszervezetek a kormánytól eltérő számitási módszert javasolnak a jövő évre tervezett minimálbérnövelésre.Az Országos Szakszervezeti Tömb, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség és a Háromoldalú Tanács keretében kedden tartott találkozón Ludovic Orban miniszterelnök olyan javaslatot terjesztett elő, amely a kormány terveinél nagyobb összeggel növelné a minimálbért. Mint hozzáfűzte, olyan számitási módszert akar alkalmazni, amely a gazdasági realitásra épül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Az újságirókat felmenthetik a 10%-os jövedelmi adótól

Az erre vonatkozó, Valeriu Steriu szociáldemokrata kéviselő javasolta törvénytervezet megkapta a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságának ajánlását. A törvénytervezet értelmében az adómentesség a szerzői jogi szerződésekre és az újságirók munkaszerződéseire érvényes.Az intézkedés a médiában dolgozó technikusokra is vonatkozik. Az ajánlást megvitatás és jóváhagyás végett megküldik a képviselőháznak. E törvénytervezet esetében a döntő fórum a képviselőház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája

Az ENSZ éghajlatváltozási madridi konferenciájának (COP -25) központi témái között található a városok és régiók szerepe a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és az éghajlatváltozás hatása az ember egészségére. Az Egészségügyi Világszervezet szerint amennyiben végrehajtanák a Párizsi Megállapodásban előirt intézkedéseket, évente egymillió ember menekülne meg a haláltól. Lévén, hogy ezen intézkedések gyakorlatba ültetése késik és a nagyhatalmak nem nagyon akarnak beleavatkozni a konferenciába, egy spanyol művőszek csoportja videót tett közzé a jelenlevő országok küldöttjei számára, amelyben jelzi, hogy egy pillanatot sem szabad elveszitenünk, ha azt akarjuk, hogy megelőzzük a természeti katasztrófát.A spanyol szakértők szerint, az éghajlatváltozás nem egyforma mindenütt, csakhogy nálunk a hatások hőmérséklet-növekedésben és csapadék-csökkenésben érzékelhetőek. Mindez megviseli az élet minőségét és a túléléshez szükséges forrásokat: levegőt, vizet és az élelmiszerekhez való hozzájutást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)
Rozália Gănciulescu, RADOR