2019. december 4

A Szociáldemokrata Párt új vezetőségét a február 29-i kongresszuson választják meg

A Szociáldemokrata Párt (PSD) új vezetőségét a február 29-i rendkivüli kongresszuson választják meg. A döntést a párt Végrehajtó Bizottságának szerdai ülésén hozták meg a szociáldemokraták, melynek napirendjén szerepelt, egyebek mellett, a párt pénzügyi helyzete is a múlt hónapi elnökválasztás után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

A képviselőház hatályon kívül helyezte az elítéltek idő előtti szabadulásáról szóló „kompenzációs” törvényt

A képviselőház szerdán hatályon kívül helyezte az elítéltek idő előtti szabadulásáról szóló „kompenzációs” törvényt, amelynek hatására több mint 21 ezer elítélt hagyhatta el a börtönt a büntetés letöltése előtt. A szerdai szavazáson 272 honatya támogatta a jogszabály hatályon kívül helyezését, öt tartózkodás mellett. A most elfogadott törvényt Klaus Iohannis elnöknek ki kell még hirdetnie. A képviselőház plénuma törölte január 1-jei hatállyal az üzemanyagra kivetett többletadót is, valamint a részmunkaidős dolgozókra kirótt többlet társadalombiztosítási járulékot.A jogszabály-módosítást 280 törvényhozó támogatta egy honatya ellene szavazott két tartózkodás mellett. Az üzemanyag jövedéki adójára kirótt 7 eurócentes többletadót 2014-ben a Victor Ponta miniszterelnök vezette szociáldemokrata kormány ültette gyakorlatba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Ludovic Orban miniszterelök az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank küldöttségével találkozott Bukarestben

Ludovic Orban miniszterelök szorosabb együttműködésre törekszik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (BERD) és szerinte ez befektetési projektek megvalósitásával érhető el, olyan területeken, mint például, a szállitási, energiaügyi és egészségügyi infrastuktúra. A BERD küldöttsége bemutatta a miniszterelnöknek a bank 2020-2025 közötti időszakra érvényes országstratégiáját. A BERD a köz- és magánszféra partnersége (Public Private Partnership – PPP) keretében támogatja a projektek megvalósitását a szállitási infrastruktúra, a földgáz- és áramszolgáltatás, vizellátás és zöld épületek ( fenntartható épületek) megépitése terén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

A birák mintegy 81%-a az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály felszámolását szorgalmazza

A Romániai Birák Fóruma által részben összesitett adatok szerint a birák mintegy 81%-a az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály felszámolását szorgalmazza.A birák és az ügyészek véleményét az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó törvénymódositások időszerűségéről kérték ki. A Romániai Bírák Fóruma honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolása mellett nyilatkozott a megkérdezettek 80,80%-a, 7,76%-a részleg fenntartása mellett szállt sikra, mig 11,43%-a részleg műkődési szabályának módositását szorgalmazta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)/rganciu

Rozália Gănciulescu