Camera Deputaţilor a votat abrogarea recursului compensatoriu

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată astăzi de Camera Deputatilor, care este for decizional în acest caz. S-au înregistrat 272 de voturi ‘pentru’ şi 5 abţineri. Şi tot Camera Deputaţilor a decis, prin vot, eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a supraimpozitării contractelor de muncă part-time. Reporterul nostru, Petruţa Dinu, a urmărit dezbaterile din legislativ şi este acum în direct. Bună ziua, Petruţa.

Reporter: Bun găsit, deși dezbaterile din plen nu au fost lipsite de dispute verbale între parlamentarii PSD și PNL privind parcursul legii, în final deputații au votat pentru abrogarea recursului compensatoriu, fiind de părere că siguranța cetățenilor primează în fața eventualelor sancțiuni de la CEDO pentru țara noastră. Liderul deputaților PNL Florin Roman, a declarat că Legea recursului compensatoriu a fost unul dintre cele mai nocive acte normative din ultimii 30 de ani, care a adus la eliberarea a peste 20.000 de condamnați.

Florin Roman: Am ajuns așadar astăzi la o situație absolut înfiorătoare: 22.000 de deținuți eliberați mai repede, deținuți care au ajuns în pușcării pentru că au comis fapte extrem, extrem de grave. Astăzi, Partidul Național Liberal va propus acest proiect care oprește criminalii, violatorii și tâlharii să mai umble liber pe străzile României.

Reporter: La rândul său, liderul deputaților USR, Stelian Ion, a afirmat că recursul compensatoriu a apărut din dorința de a rezolva problema legată de condițiile din penitenciare cerută de CEDO, însă s-a transformat în legislativ într-o „grațiere mascată”, subliniind că, pe viitor, trebuie gândită o reintegrare socială a celor ce încalcă legea. Şi social-democrații au susținut abrogarea recursului compensatoriu, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, arătând că toți parlamentarii sunt conștienți de consecințele acestei legi.

Alfred Simonis: Sperăm ca pe viitor, guvernul în funcție să găsească toate metodele alternative și toate măsurile prin care să evite sancționarea de către CEDO, sancționare la care am ajuns cu toții la concluzia că, dacă se întâmplă, poate e mai bine să plătim acele despăgubiri decât să mai eliberăm din penitenciare oameni care fac ceea ce au făcut în ultimii ani.

Reporter: În ședința plenară de astăzi, deputații au mai votat pentru eliminarea asupra accizei la carburanți, de la 1 ianuarie, și pentru renunțarea la supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. Ambele acte normative merg acum la promulgare./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie