Președintele Franței susține în continuare modificarea procesului de extindere a UE

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat că se declară explicit împotriva deschiderii de negocieri de aderare, înainte de modificarea procesului de negociere. „Această poziție se referă la toate statele candidate, deoarece actuala procedură este birocratică și confuză. Întrebați sârbii dacă viața lor s-a schimbat în bine dacă au deschis noi capitole. Nu aș spune” – a declarat Macron, după încheierea summitului NATO de la Londra. Macron a spus că Franța nu a fost singurul stat UE care s-a împotrivit deschiderii negocierilor cu Skopje și Tirana, dar este pregătit ca „din nou să accepte rolul negativ”.

„Înainte de deschiderea unor negocieri, explicit spun că doresc modificarea procedurilor de negociere” – a declarat Macron, adăugând că Europa nu este pregătită pentru începerea negocierilor cu noi state candidate.

Macron a declarat că pledează pentru redefinirea procedurii de aderare. „Obiectivul final este să ancorăm puternic Balcanii de Vest de partea Europei. Știm că este o provocare geopolitică, că trebuie evitată intervenția altor state, că trebuie evitată destabilizarea, care reprezintă un pericol pentru aceste state, dar și pentru Europa. Această ancorare, care pentru unii înseamnă aderare la UE, trebuie să treacă prin faza parteneriatului strategic și a marilor investiții” – a explicat Macron./rmihaj/schelaru

www.b92.net – 5 decembrie