Agenda Parlamentului României

Legea pentru stimularea adopţiilor interne ajunge săptămâna aceasta la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Tot la Cameră, se va afla în dezbatere abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia celor pentru magistraţi şi militari. Iar la Senat astăzi, Guvernul Orban ar urma să se confrunte cu prima moţiune simplă iniţiată de PSD.

Reporter: Alina Bordeiaşu – În documentul intitulat ‘Guvernare PNL, numele tău este austeritate’, social democrații susțin că singura certitudine după instalarea lui Florin Cîțu în funcție este scăderea leului în raport cu euro și dolarul.

De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban apreciază că aceasta va fi o nouă ocazie de prezentare în parlament a dezastrului bugetar și financiar, lăsat în urmă de PSD. La votul final în Camera Deputaților va ajunge în această săptămână un proiect de lege inițiat de guvern ce prevede stimulente și beneficii pentru încurajarea adopției interne.

În comisie, cel mai discutat amendament a fost cel al deputatului USR, Iulian Bulai, potrivit căruia adopția ar putea fi realizată și de către cetățeni străini provenind din state semnatare ale Convenției de la Haga. Această modificare a fost însă respinsă de către deputații din Comisia pentru muncă.

În replică, deputatul PSD, Olguța Vasilescu, preciza că nu susține adopțiile internaționale întrucât în România se realizează monitorizări o dată la trei luni, iar acest lucru ar fi mai greu în afara țării. În atenția deputaților se va afla în această săptămână și propunerea legislativă privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția militarilor și magistraților. În cazul acestora, inițiativa depusă de PNL și USR prevede varianta plafonării./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 decembrie