Proiectele de lege prin care se propune abrogarea pensiilor speciale au fost amânate de Comisia de muncă din Camera Deputaţilor

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a amânat o decizie în cazul proiectelor de lege iniţiate de PNL şi USR prin care se propune abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia celor acordate militarilor şi magistraţilor. Hotărârea a fost luată după mai bine de două ore, în care au fost ascultate punctele de vedere ale pensionarilor vizaţi de actele normative.
Realizator: Toţi cei invitaţi să îşi exprime punctul de vedere asupra propunerilor USR și PNL de abrogarea a pensiilor speciale, reprezentanți ai pensionarilor militari din Misterul de Interne, grefierilor, foști diplomați, funcționari din penitenciare sau foști parlamentari au cerut respingerea documentelor legislative. Ei au declarat că primesc recompense, și nu privilegii, pentru activitatea desfășurată în condiții speciale
Gheorghe Săvuică, fost ambasador: Sunteţi mai tineri, dumneavoastră nu ştiţi ce salarii am avut noi! Dumneavoastră aveţi salarii acum mari și vă convine să spuneți că noi, ce au luat ăştia, domnule, au zăpăcit statul, doamnule, l-au secătuit. Nu se poate așa ceva!
Reporter: Colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
Mircea Dogaru: Pensiile noastre sunt deja îngheţate prin Ordonanţa 59, întrucât s-a introdus acolo o expresie ticăloasă: nu ne mai aliniem nici cu inflaţia, ci „cu rata inflației indicator definitiv”.
Reporter: Parlamentarii PNL şi USR au spus că regimul pensiilor speciale nu respectă principiul contributivității și generează inechități între pensionari.
Cristian Buican, deputat PNL: Astăzi mai mult de 90% din populaţia României doreşte ca Parlamentul să elimine privilegiile.
Reporter: De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de muncă, social-democratul Adrian Solomon a declarat că statul trebuie să își respecte obligațiile pe care și le-a asumat prin lege față de pensionari.
Adrian Solomon: Poporul trebuie învăţat că statul când îşi asumă nişte obligaţii trebuie să fie serios până la capăt, nu din patru în patru ani să vină și, ca la Coloana Infinitului, să strângă de gât.
Reporter: Proiectele PNL și USR privind abrogarea pensiilor speciale au fost respinse de Senat şi așteaptă votul din Camera Deputaților, care este în acest caz for decizional.
Reporter: A consemnat redactorul RRA Iulia Gherman./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 decembrie