Greva sindicaliştilor francezi din transporturi continuă

Greva sindicaliştilor francezi din transporturi continuă, astăzi, pentru a zecea zi, cu aceleaşi probleme pentru cei care folosesc transportul în comun.

Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Ca şi în weekendul trecut, orarul este și mai perturbat decât în zilele de lucru, atât pentru traficul feroviar la nivel național, cât și pentru transportul în comun din regiunea pariziană. Sunt foarte afectate legăturile dintre aeroporturile internaționale și Paris, trenurile regionale circulă numai între anumite ore cu o frecvență redusă și nu parcurg decât parțial traseul obișnuit. Sindicaliștii din transporturi amenință că vor să continue greva și pe perioada sărbătorilor.

Aseară, directorul Societății de Căi Ferate le-a cerut angajaților să suspende greva de Crăciun și de Anul Nou pentru a-i lăsa pe francezi să se adune în familie. În încercarea de a relansa dialogul, premierul Édouard Philippe le-a telefonat partenerilor sociali pentru a-i invita la discuții la începutul săptămânii viitoare. Liderii unora dintre centralele sindicale au acceptat deja și au adresat guvernului o listă cu prevederile care reprezintă motive de îngrijorare pentru ei din proiectul prezentat miercuri de premier.

O poziție radicală adoptă în continuare cel mai puternic sindicat al Franței, CGT, care refuză orice fel de discuție pe proiectul guvernului și anunță că nu va opri greva decât după ce guvernul îl va retrage definitiv. Președintele, Emmanuel Macron, care nu s-a exprimat deloc până acum referitor la această situație care pare fără ieșire, a declarat ieri, la Bruxelles, unde a participat la lucrările Consiliului European că schimbarea sistemului de pensii este o reformă istorică în Franța și a făcut apel la guvern să își continue munca./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie