Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate

Declarația Directorului Executiv al UNICEF Henrietta Fore

București, 18 decembrie 2019 – „Copiii și tinerii din întreaga lume au ieșit în stradă în ultimele luni pentru a-și cere drepturile.

Cu toate că fiecare context este unic, din Orientul Mijlociu până în America Latină în Caraibe și în Europa, Africa și Asia, tinerii cer luarea de măsuri/ acțiuni concrete în privința crizei climatice, pentru stoparea corupției și inegalității, pentru educație și oportunități profesionale mai bune și pentru o lume mai corectă pentru toți, oriunde.

De aceea, este o dureroasă ironie că, atunci când își apără drepturile fundamentale, multor copii și adolescenți li se răpesc, în același timp, drepturile.

După multe dintre aceste proteste, mulți demonstranți tineri au ajuns în spatele gratiilor, au fost răniți și, uneori, uciși. Au fost închise școli și au fost întrerupte servicii publice.

Drepturile copiilor la întruniri pașnice și la libertatea de expresie, inclusiv în proteste pașnice, sunt consacrate în Convenția cu privire la drepturile copilului, cel mai ratificat tratat cu privire la drepturile omului din lume. Este de datoria statelor membre să asigure copiilor exercitarea acestui drept într-o manieră sigură și pașnică.

Toți actorii trebuie să se abțină de la violență, iar garanțiile fundamentale pentru protecția copiilor trebuie să rămână aplicabile oriunde, oricând, inclusiv acolo unde există tulburări civile sau conflict armat.

Cererea mea este de a proteja copiii de violență și a le respecta dreptul de a își exprima opiniile și a fi auziți. Dați-le oportunitățile de a-și exprima îngrijorările și de a participa la chestiuni care le afectează viitorul. Ascultați-i și răspundeți-le într-un mod principial, constructiv și care să-i susțină”.

RADOR (18 decembrie)