Protestele grefierilor vor continua

Reprezentanţii grefierilor spun că vor continua protestele faţă de intenţia Guvernului de a elimina pensiile speciale, măsură despre care afirmă că le-ar reduce la jumătate veniturile. Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ar fi trebuit să intre, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, însă votul a fost amânat. Liderul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Cătălin Trăistaru, a vorbit, la Radio România Actualităţi, despre alte nemulţumiri pe care le au grefierii:

Cătălin Trăistaru: Vom continua greva, cu atât mai mult cu cât, ieri, guvernanţii ne-au mai servit una caldă, respectiv modificările pe Ordonanţa 114, prin care se încearcă plafonarea unui spor şi limitarea acestuia la salariul minim brut pe economie garantat în plată.

Analizăm astăzi şi începând de mâine ne repoziţionăm să vedem pentru luni când guvernul îşi va asuma răspunderea pe aceste două legi, respectiv bugetul pentru 2020 şi modificările fiscal-bugetare din Ordonanţa 114, cum vom reacţiona.

Până în anul 2017 valoarea pensiei se calcula în procent de 80% din media ultimelor 12 luni și se luau în calcul inclusiv sporurile, de aceea au şi rezultat acele pensii pe care şi noi, la rândul nostru, le-am criticat, pentru că dacă o persoană se înscăuna pe o funcție de conducere, în ultimul an, înainte de pensionare, pensiile erau foarte mari. Însă, din 2017, statul a venit și a limitat dreptul la pensie la ultimul salariu net avut în plată, ceea ce înseamnă că în momentul de faţă nu mai depășește salariile în plată. Potrivit datelor statistice de la Casa Naţională de Pensii, o pensie medie a beneficiiailor de acest drept este undeva puțin peste 4.200 de lei.

Realizator: Cătălin Trăistaru a mai spus că mâine este programată o întâlnire cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi că se va încerca obţinerea de garanţii cu privire la drepturile de pensie./cmorozanu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 decembrie