Eveniment în memoria martirilor Revoluţiei române, la monumentul din faţa Sălii Radiodifuziunii Române

Mai multe evenimente de comemorare a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 au loc, astăzi, în capitală şi în ţară. Sunt organizate slujbe de pomenire, ceremonialuri militare şi expoziţii. Un eveniment în memoria martirilor de la Revoluţie a avut loc, în această dimineaţă, la monumentul din faţa Sălii Radiodifuziunii Române, instituţie asupra căreia s-au tras focuri de armă în acele zile fierbinţi. Cu detalii acum în direct redactorul RRA, Viorela Pănculescu. Bună dimineaţa, Viorela, te ascultăm.
Reporter: Bună dimineaţa. Cei prezenți au putut auzi inclusiv o scurtă înregistrare din transmisiunea de la Radio de acum 30 de ani, de fapt primele minute de după anunțul fugii cu elicopterul a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu de pe acoperișul Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Slujba religioasă în memoria eroilor căzuți în decembrie 1989, 11 fiind numărul celor care au murit în perimetrul clădirii postului public de radio, a fost oficiată de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. La final au fost depuse coroane de flori la monumentul dedicat Revoluției Române și ridicat în fața Sălii de concerte.
În acest moment sunt prezentate în foaierul Sălii Radio două cărți dedicate acelor evenimente. Editura Casa Radio a lansat „Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989”, un audiobook, realizat de colegii de la Departamentul de Istorie Orală, iar cea de-a doua carte este semnată de Viorel Popescu, fost director al postului Radio România Actualități, „Baricada Radio”, o carte scrisă din perspectiva celui care a trăit Revoluția în direct la Radio./pvelisar/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 decembrie)

 

(Foto: Carmen Ionescu)