Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru pentru o serie de acte normative

Guvernul îşi va asuma, astăzi, răspunderea în Parlament pentru proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul viitor, precum şi pentru modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă 114. Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 16:00. Promovarea bugetului prin asumarea răspunderii este o premieră în politica românească, iar PSD ia în calcul să atace demersul la Curtea Constituţională.
Reporter: Alina Stănuţă – Premierul PNL, Ludovic Orban, declara că angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului este singura modalitate prin care bugetul pentru anul viitor poate fi adoptat până la 31 decembrie. El dădea asigurări că salariile bugetarilor vor crește anul viitor și a prezentat câteva decizii pentru reducerea cheltuielilor la bugetul de stat.
Ludovic Orban: Am îngheţat indemnizaţiile pentru demintari. Am redus subvenţia pentru partidele politice cu 30%. Interzicem cumulul pensiei cu salariul în sectorul public. Sigur că nu interzicem oamenilor să lucreze în sectorul public. Dacă vor să își continue activitatea în sectorul public, nu avem nimic împotrivă, cu o singură condiție: nu le mai plătim pensia cât timp ocupă funcția publică.
Reporter: Pe de altă parte, social-democrații pregătesc o sesizare la Curtea Constituțională, pentru că, spun ei, angajarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului este cea mai nedemocratică decizie a unui guvern în ultimii 30 de ani. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pentru un eventual conflict juridic între Parlament și Executiv.
Marcel Ciolacu: Eu, ca preşedinte al Camerei, fac o sesizare de conflict de neconstituţionalitate. Am acest drept, uzez de el dintr-o logică foarte simplă: să rămână domnul Orban singurul în istoria României care a venit să își asume răspunderea pe un buget național, fără dezbatere în Parlament. Altfel, am văzut că toate partidele care l-au susținut să ajungă în acea funcție – și UDMR a ieșit și a declarat, USR, mai vocal – au ieșit toate și au spus că nu este normal într-o democrație să vii cu asumare.
Reporter: Până în această dimineaţă, la ora 10:00, parlamentarii pot depune amendamente la proiectul legii bugetului de stat , urmând ca de la ora 12:00, Guvernul să analizeze într-o şedinţă modificările propuse de partide şi să decidă./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 decembrie)