NBC: Există dovezi ca ajutorul militar destinat Ucrainei a fost blocat de Casa Albă

Există un e-mail care dovedeşte că, în urma discuţiilor telefonice purtate în luna iulie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a dispus blocarea ajutorului militar acordat Ucrainei – informează duminică site-ul televiziunii NBC.

Documentele ajunse în posesia televiziunii de ştiri arată că Donald Trump, în mai puţin de două ore după convorbirea telefonică avută cu Volodimir Zelenski, a anunţat Pentagonul (Ministerul Apărării) să blocheze ajutorul militar destinat Ucrainei, votat de către Congres (parlament). Portalul de investigaţii jurnalistice numit Center for Public Integrity a obţinut la sfârşitul săptămânii trecute – pe baza legii privind accesul liber la informaţii publice – corespondenţa electronică a Casei Albe din perioada amintită. Este vorba despre 145 de pagini de e-mail-uri. Potrivit NBC, documentele au fost predate portalului într-o formă „puternic redactată”. Dintr-una din scrisorile electronice rezultă că un funcţionar al oficiului pentru buget (OMB), Mike Duffy a scris pentru Pentagon: „Având în vedere că guvernul doreşte să reexamineze ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv Iniţiativa privind Sprijinul pentru Securitate, vă rog să vă abţineţi de la orice angajament în legătură cu fondurile financiare destinate Ucrainei” – scria Duffy într-un e-mail oficial adresat Ministerului Apărării.

Potrivit informaţiilor furnizate de NBC însă, guvernul Statelor Unite a decis reţinerea ajutorului militar pentru Ucraina cu o săptămână înainte de convorbirea telefonică Trump – Zelenski. Decizia a fost luată de şeful de cabinet interimar al preşedintelui, Mick Mulvaney. Ajutorul militar a fost acordat Ucrainei la data de 11 septembrie. Imediat după apariţia ştirii despre reţinerea sprijinului, purtătorul de cuvânt al OMB, Rachel Semmel a dat un comunicat în care scrie, printre altele: „Este o nechibzuinţă crearea unei legături între reţinerea fondurilor financiare şi convorbirea telefonică”. Oficialul a reamintit că decizia privind reţinerea temporară a sprijinului a fost luată la data de 18 iulie în cadrul unei şedinţe interministeriale. Această decizie a fost una publică. Convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski a avut loc la data de 25 iulie. În timpul discuţiilor, Donald Trump i-a propus omologului său ucrainean să verifice afacerile economice ale lui Joe Biden şi ale fiului acestuia, Hunter Biden, în contextul în care Joe Biden doreşte să candideze la funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Un informator anonim a transmis conţinutul acestei convorbiri telefonice preşedintelui comisiei parlamentare de supraveghere a serviciilor secrete, Adam Schiff. Camera Deputaţilor – dominată de Partidul Democrat – pe baza acestei convorbiri a demarat ancheta împotriva preşedintelui şi după audierea mai multor funcţionari de la Casa Albă, a decis joia trecută declanşarea procedurii de tragere la răspundere constituţională a preşedintelui, numită impeachment. Până duminică seara, Ministerul Apărării nu a dorit să comenteze reportajul difuzat de NBC. A dat însă o declaraţie liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat din Senat, Chuck Schumer. Acesta a spus că e-mail-ul lui Duffy a „sunat tare”. În opinia lui Schumer şi această scrisoare electronică argumentează faptul că la dezbaterea din Senat a procedurii de impeachment este nevoie de audierea altor persoane. Tocmai din acest motiv, până acum preşedintele Camerei Deputaţilor, Nancy Pelosi nu a transmis documentele impeachment-ului la Senat, pentru că este de părere că mai este necesară audierea şi a altor martori, pentru ca procedura să fie corectă.

Analiştii sunt însă de părere că sunt foarte puţine şanse ca Senatul – având o majoritate republicană – să adopte o decizie similară cu cea a Camerei Deputaţilor şi astfel preşedintele Trump să fie demis înainte de termen. De altfel, în istoria Statelor Unite procedura de impeachment a fost declanşată împotriva a trei preşedinţi: Andrew Johnson, Richard Nixon şi Bill Clinton. Andrew Johnson a fost acuzat de abuz în serviciu (l-a demis înainte de termen pe ministrul apărării). Richard Nixon a trebuit să răspundă pentru ascultarea ilegală a activiştilor din Partidul Democrat (scandalul Watergate), iar Bill Clinton a fost cercetat pentru împiedicarea justiţiei în cazul stagiarei Monica Lewinski. Congresul i-a absolvit de răspundere pe Johnson şi pe Clinton, iar Nixon a demisionat înainte ca procedura de impeachment să se finalizaze.

Székely Ervin, Rador