Convocarea ultimei şedinţe de guvern din acest an

Premierul Ludovic Orban a convocat mâine o nouă şedinţă de guvern şi le-a cerut miniştrilor să aibă toate avizele la proiectele de hotărâre ce reglementează funcţionarea ministerelor. Deja executivul a aprobat ca ziua de 3 ianuarie să fie liberă pentru persoanele care lucrează în instituţiile şi autorităţile publice. Andrei Şerban detaliază:
Reporter: Premierul Ludovic Orban a anunţat că mâine va avea loc o şedinţă de guvern. El le-a cerut miniştrilor ca până atunci toate hotărârile executivului de organizare şi de funcţionare a ministrelor să aibă avizele necesare pentru a putea să fie adoptate.
Ludovic Orban: Acesta este principalul obiectiv al şedinţei din data de 30 decembrie, pentru că trebuie să intrăm în anul nou cu noile organigrame ale ministerelor în funcţie de viziunea voastră ca miniştri şi în funcţie de, evident, de elementele care există în ordonanţa de urgenţă de organizare şi funcţionare a guvernului.
Reporter: Tot în primele două zile ale săptămânii viitoare, care de altfel încheie acest an, se aşteaptă decizia preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu promulgarea Legii bugetului pe anul viitor şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Vă reamintesc că cele două proiecte de lege au fost promovate prin angajarea răspunderii în faţa parlamentului. Această procedură a fost contestată la CCR de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar dacă contestaţia va fi acceptată, atunci în viitor nici un executiv nu va mai putea să îşi angajeze răspunderea pentru acest tip de legi. Premierul Ludovic Orban spunea că a apelat la angajarea răspunderii pentru că doreşte ca până la finalul anului să fie adoptate cele două legi. La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a acuzat PSD că ar dori să întârzie legile prin procedura parlamentară şi a reproşat grupurilor parlamentare care susţin cabinetul Orban că nu s-au mobilizat suficient pentru a susţine în parlament bugetul de anul viitor./lazard/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 decembrie)