EMERGING EUROPE: CIA a desecretizat documente de arhivă referitoare la colapsul comunismului

Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA a publicat mostre din peste 100 de articole „National Intelligence Daily” (NID) privitoare la colapsul comunismului în Europa de Est, datând din perioada februarie 1989-martie 1990.
Colecția include mostre foarte variate de articole NID, care era la acea vreme principala formă de analiză a informațiilor curente a CIA și reprezintă o mare parte a analizei pe termen scurt produse de CIA în cursul desfășurării evenimentelor din Europa Centrală și de Est, când opoziția populară față de proasta guvernare sovietică a erupt și a depășit orice lucru pe care regimurile comuniste ar fi fost capabile să-l înțeleagă ori la care ar fi fost în măsură să răspundă.
Materialul reprezintă totodată o sursă importantă de informare și explicații pentru factorii americani de decizie cu privire la ce se întâmpla în acele țări, încotro se îndreptau lucrurile și care erau implicațiile pentru Europa și SUA ale colapsului regimului comunist din Europa la începuturile destrămării Uniunii Sovietice.
Documentele sunt fascinante, întrucât ele dezvăluie faptul că nu toate informațiile [și analizele – n.trad.] CIA erau corecte: consecință, poate, nu a incompetenței CIA, ci pur și simplu a vitezei cu care s-au derulat evenimentele în toamna și iarna anului 1989.
Să luăm, de exemplu, România.
„Nu există nici o dovadă credibilă că poziția lui e în pericol”, scria omul CIA de la București despre dictatorul român Nicolae Ceaușescu pe 19 noiembrie 1989.
O lună și șase zile mai târziu Ceaușescu era executat.
Documentele pot fi consultate aici: https://www.cia.gov/library/readingroom/collection/collapse-communism-eastern-europe-30-year-legacy
EMERGING EUROPE (Marea Britanie) – 27 decembrie 2019
Traducere: Andrei Suba