Ministerul Muncii ia în calcul creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii

Ministerul Muncii ia în calcul creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii, pentru a încuraja populaţia să economisească bani pentru pensie prin sistemul administrat privat. Ministrul de resort, Violeta Alexandru, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că sistemul privat ar conferi mai multă siguranţă contribuabililor, datorită transparenţei.

Mai mult, ea a apreciat că sistemul public este în pericol, din cauza scăderii numărului de persoane active. În acelaşi interviu, ministrul muncii a vorbit şi despre recenta propunere privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sistemul public, cu anumite excepţii. Un exemplu sunt profesorii, care sunt solicitaţi să revină după pensionare, din cauza lipsei de personal – a explicat Violeta Alexandru:

Violeta Alexandru: Mai ales în mediul rural și în urbanul mic sunt unități de învățământ neatractive pentru tinerii absolvenți. Personal, cred că acest lucru trebuie schimbat și ar trebui să fie un obiectiv pentru toți cei care conduc unitățile de învățământ din mediul rural. Nu ar trebui să ne complacem în reglementarea pe care am propus-o prin asumarea răspunderii. Dăm un semnal tuturor celor care conduc aceste instituții să facă în perioada următoare pașii necesari, cât să deschidă instituțiile lor către persoane care reprezintă tânăra generație și care pot intra în sistem în măsura în care primesc acest semnal de deschidere.

Realizator: Violeta Alexandru a indicat, totodată, că Guvernul nu intenţionează în acest moment să prelungească vârsta de pensionare, deşi în Europa se manifestă tendinţa de creştere a perioadei de activitate./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 decembrie