Întâlnirea conducerii MApN cu reprezentanții structurilor asociative

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, s-au întâlnit luni, 30 decembrie, la sediul MApN, cu reprezentanții structurilor asociative care își desfășoară activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituției militare.

În cuvântul său, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat faptul că este necesar un dialog susținut și coerent, Ministerul Apărării Naționale fiind implicat activ în soluționarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere.

„Abordarea aceleiași problematici de către un număr foarte mare de asociații scade eficiența demersului, lipsa consensului în stabilirea temelor prioritare și a cursurilor de acțiune aferente făcând și mai dificil procesul de rezolvare al acestora. Am încurajat și susțin organizarea mediului asociativ într-un forum care să abordeze problemele unitar, pe proiecte, și care să poată veni cu soluții și propuneri care să rezolve și aspectele de inechitate apărute între cadrele militare în rezervă și în retragere”, a susținut ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Pe timpul discuțiilor, ministrul apărării naționale a accentuat necesitatea unei mai bune coordonări cu celelalte structuri reprezentative din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

În cuvântul său, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” și președinte al Forumului Structurilor Asociative, general-locotenent (rtr) Neculai Băhnăreanu, a subliniat faptul că este necesară implicarea instituției militare pentru apărarea demnității militarilor prin soluționarea unor aspecte privind eliminarea inechităților existente în sistemul pensiilor militare de stat, salarizarea echitabilă pentru militarii activi, precum și combaterea aprecierilor negative la adresa militarilor în activitate, în rezervă și retragere.

În urma discuțiilor consultative, ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ca, până la data de 15 ianuarie 2020, să fie definitivat Planului de măsuri pe anul 2020 cu activităţile desfăşurate de MApN pentru îmbunătăţirea cooperării cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, în rezervă și în retragere și ale veteranilor de război, precum şi cu cele care activează în domeniul cultului eroilor, iar acesta să includă și propunerile transmise de către reprezentanții structurilor asociative pe timpul întâlnirii de astăzi. De asemenea, ministrul a afirmat că „numai împreună putem găsi soluții și tot împreună le putem pune în practică”. 

* * * 

Structurile asociative care își desfășoară activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituției militare sunt acele asociații/fundații al căror scop și obiective se circumscriu domeniilor de responsabilitate ale Ministerului Apărării Naționale.

Pe parcursul anului 2019 au avut loc, la sediul MApN, un număr de 12 întâlniri ale conducerii MApN și structurilor centrale cu reprezentanții structurilor asociative, întâlniri organizate de către Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, prin Direcția pentru relația cu Parlamentul.