TVR a obţinut una dintre frecvenţele naționale de peste Prut, pentru canalul TVR MOLDOVA

  • Programele TVR MOLDOVA vor putea fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Televiziunea Română a obţinut frecvenţa naţională statală numărul II de televiziune analogică pentru difuzarea, peste Prut, a canalului TVR MOLDOVA, în urma concursului organizat de Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova.

Pe 30 decembrie 2019, cu o zi înainte de împlinirea a 63 de ani de la înfiinţare, SRTv a reuşit să recupereze frecvenţa naţională de emisie retrasă abuziv în anul 2007, demers care îi permite consolidarea prezenţei în peisajul mediatic din Republica Moldova. Programele TVR MOLDOVA vor putea fi recepţionate, din 30 decembrie a.c, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

„Este un moment major al activității mele și al echipei cu care lucrez, un succes pentru televiziunea publică din România şi, cel mai important, un beneficiu semnificativ pentru frații noştri de peste Prut, care vor putea urmări programe 100% românești, producţii de calitate, informații echidistante, produse de echipe de profesioniști de la Chişinau și din România”, a declarat Doina Gradea, Preşedinte – Director General al TVR. „TVR MOLDOVA este una dintre investițiile majore ale statului român în Republica Moldova. Pentru publicul nostru de aici vom continua să producem și să difuzăm programe care promovează valorile autentice româneşti şi europene. Mulţumim tuturor autorităţilor care ne-au susţinut în demersurile noastre”, a adăugat Preşedintele-Director General al TVR.

Consiliul de Administraţie al SRTv a hotărât, în unanimitate, în luna noiembrie a.c, participarea Societăţii Română de Televiziune (SRTv) la concursul pivind frecvenţele naţionale statale de televiziune analogică terestră de peste Prut.

TVR MOLDOVA a fost retransmis în toate reţelele de cablu din Republica Moldova şi pe emitătorul digital terestru din Chişinău, într-un slot, împreună cu alte canale din Republica Moldova, chiar de la momentul lansării, respectiv de la 1 decembrie 2013.

În prezent, canalul TVR MOLDOVA este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în pachetele lor.

Canalul TVR MOLDOVA a obţinut, din 1 aprilie 2016, de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, licenţa pentru transmisia în sistem digital terestru DVBT-2, valabilă până la data de 01 aprilie 2023, programele sale acoperind peste 70% din teritoriul Republicii Moldova şi din populaţie prin intermediul primului multiplexor digital dat în exploatare în Republica Moldova la 1 noiembrie 2016.

SRTv şi-a reluat emisia în Republica Moldova în anul 2013, ca urmare a Acordului de soluţionare amiabilă a cauzei SRTv împotriva Republicii Moldova depusă la CEDO în 2008, încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi SRTv, după ce, în 2007, frecvenţa de stat nr. II din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1 a fost alocată postului de televiziune 2 Plus.

Printr-o adresă transmisă Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova în luna septembrie 2019, SRTv şi-a exprimat intenţia de a obţine o frecvenţă de emisie care să permită difuzarea analogică a programelor postului TVR MOLDOVA pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru reîntregirea publicului căruia îi aduce informaţie corectă, echidistantă şi de actualitate din spaţiul românesc şi european.

Tot în luna septembrie, compania Telestar Media din Republica Moldova care deţine licenţele de emisie pentru posturile de televiziune Canal 2 şi Canal 3, a anunţat printr-un comunicat de presă, că renunţă la frecvenţa naţională pe care emite Canal 2 (reţeaua statală II), frecvenţă care a fost deţinută până în anul 2007 de către SRTv.

În cadrul şedinţei din data de 8 noiembrie 2019, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a anunţat concursul pentru utilizarea reţelelor statale II şi III de televiziune analogică terestră.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol – TVR

RADOR – 3 ianuarie