2020 január 6.

 

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a Szociáldemokrata Párt (PSD) a következő parlamenti ülésszakban

Ezt a párt ügyvezető elnöke, Marcel Ciolacu jelentette be tegnap este egy televíziós műsorban. A politikus szerint a kezdeményezés tárgyát egyelőre nem határozták meg. Ciolacu megerősítette, hogy a PSD főpolgármester-jelöltje a júniusban esedékes helyhatósági választásokra Gabriela Firea lesz, s ő támogatni fogja akár egyszerű párttagként, akár úgy is, mint a Képviselőház elnöke. A helyhatósági választásokról szólva a PSD-elnök azt mondta, hogy azokban a megyékben, ahol ezt kérik, s amennyiben a párt központi vezetése is szükségesnek véli, közvélemény-kutatással fogják eldönteni, hogy kik legyenek a párt jelöltjei. (Rador Hírügynökség)

Gazdasági előrejelzés 2020-ra

A munkaerő-hiány és az infláció növekedése jelenti a legnagyobb kihívást ebben az évben az ország gazdaságának. Ez derül ki a Frames cég tegnap közzétett felméréséből. A legutóbbi – tavaly júliusi – kutatás értékelése szerint az infláció és a lej elértéktelenedése okozta a legnagyobb gondot a gazdaságpolitikusoknak és a vállalkozóknak.

A közszolgálati rádió tudósítója, Costi Dumăscu arról számolt be, hogy ezzel szemben az idén már a munkaerő-hiányt lesz a legnehezebb leküzdeni. Arra a kérdésre, hogy melyek a gazdaság előtt álló legnagyobb kihívások, a válaszadók 60%-a a munkaerőhiányt, 53% a körbetartozást, 49% az infláció növekedését, míg 36% a valutaárfolyam kedvezőtlen alakulását jelölte meg. A tanulmány szerint a munkaerőhiány a tavalyi év folyamán súlyosbodott, a külföldi munkaerő pedig a szükséglet mindössze 10%-át tudta fedezni. Ráadásul – túl a kereslet serkentésén – az állami szektorban megvalósított béremelések súlyosbították a piaci egyensúly megbomlását. A tanulmány egy külön fejezetében az üzletembereket arról kérdezték meg, hogy milyen intézkedések járulnának hozzá a gazdasági környezet javításához. A válaszadók 70%-a a kiszámíthatóbb pénzügyi törvénykezést, a közigazgatás informatikai fejlesztését, az infrastruktúra fejlesztését, a költségvetési alkalmazottak létszám-csökkentését és egy országos szakmai átképzési program beindítását jelölte meg. A tanulmányt internetes, telefonos felméréssel készítették és ebbe 450 kereskedelmi, pénzügyi szolgáltató, mezőgazdasági, energetikai, készruha-gyártó és informatikai céget vontak be. (Radio România Actualităţi)

Ma van az év első kormányülése

A napirenden egyebek mellett több minisztérium átszervezését előíró kormányrendelet is szerepel. Petruţa Obreja, a közszolgálati rádió tudósítója arról számolt be a hallgatóknak, hogy a kormány 16-ra kívánja csökkenteni a minisztériumok számát, ami bizonyos tárcák és országos ügynökségek átszervezését is jelenti. Az új kormánystruktúra tervezetét a miniszterek már az elmúlt év utolsó kormányülésén kézhez kapták és első olvasatban meg is vitatták.

Ugyanakkor a védelmi minisztérium és a belügyminisztérium átszervezésére vonatkozó kormányhatározatot elfogadása előtt a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) is meg kell vitatnia. Ludovic Orban miniszterelnök azt kérte a tárcavezetőktől, hogy január 15-ig szerezzék be az átszervezéshez szükséges valamennyi jóváhagyást a kormány-apparátus karcsúsításának érdekében.

Egy másik kormányhatározat-tervezet értelmében úgy módosítanák a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet, hogy az megtiltaná a nyugdíj és az állami fizetés halmozását, megszüntetné a jelenlegi áthelyezéseket, maximálná a közméltóságoknak járó javadalmazásokat és járulékokat, ugyanakkor pedig 145 lejben állapítaná meg a büntetőpont felső határát.

Ugyancsak ma várható több a prefektust és alprefektust érintő döntés meghozatala is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador