2020. január 10

Bogdan Aurescu külügyminiszter részt vesz a Külügyek Tanácsának brüsszeli rendkivüli ülésén

Bogdan Aurescu külügyminiszter pénteken, Brüsszelben részt vesz a Külügyek Tanácsának rendkivüli ülésén, amelyet Josep Borrel, az Európai Bizottság alelnöke hivott össze a közel-keleti helyzet miatt.A miniszterek véleményt cserélnek és kiértékelik az iraki helyzetet, valamint megoldásokat próbálnak találni arra, hogy az Európai Unió miként járulhat a helyzet fellazitásához. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

A kovásznaiak komolyan veszik a szelektiv hulladékgyűjtést

Az ország több megyéjében az idén jelentősen megdrágult a köztisztasági dij, mivel a tonnánkénti hulladéktárulás ára 30 lejről 80 lejre emelkedett.Kovászna megyében a köztisztasági dij mindössze egy lejjel drágult, ami a szelektiv hulladékgyűjtésnek köszönhető, mivel ezáltal csökken a tárolt hulladék mennyisége. A körkörös gazdasági dij növelése nyomán a kovásznai lakosoknak elméletileg három lejjel kellett volna többet fizetniük a köztisztasági szolgáltatásokért, de mivel hogy komolyan vették a szelektiv hulladékgyűjtést és ráadásul a rendszer is működik, a dij csak egy lejjel emelkedett per lakos. Pontosabban, városi környezetben kilenc lejről tiz lejre, mig vidéken hét lejről nyolc lejre.A cégek havonta 140 lejt fizetnek egy köbméternyi hulladékért, ami 20 lejjel jelent többet az elmúlt évhez képest.Kovászna mgyében a 70 évet betöltött, havi 800 lejnél alacsonyabb nyugdijjal rendelkező személyeknek nem kell köztisztsági dijat fizetniük, mig azok, akinek a nyugdijuk 800-1.000 lej között van, 50%-os dijcsökkentésben részesülnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Orsován a polgármesteri képviselők fel akarják számolni a Helyi Rendőrséget

Szerintük az intézmény nem működik hatékonyan. A közrendet és nyugalmat szavatolók, illetve a köztisztaság fenntartása fölött örködők ellen a leginkább Mehedinţi polgármestere szólt, aki azt állitja, hogy 2019-ben a helyi rendőröknek 600 ezer lejes költségvetést biztositott.Ebből az összegből kifizették a 3.500-6.000 lej között ingadozó béreket, a részmunkaidős élelmiszereket, az egyenruhákat és fedezték a helyi rendőrség működéséhez szükséges kiadásokat, s mindezek mellett a rendőrök silány munkát végeznek, fűzte hozzá a polgármester, úgy élve, hogy a Helyi Rendőrségnek kiutalt összeget más, fontosabb dolgokra használhatják fel. Igy, eltökélt szándéka javasolni a helyi rendőrök törlését a Polgármesteri Hivatal 2020-ra érvényes szervezési sémájából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Kisérleti projekt a nem fertőző tuberkulózisban szenvedők járóbetegként való kezelésére

Az egészségügyi minisztérium által csütürtökön hatályba helyezett kisérleti program keretében járóbetegekként kezelik a nem fertőző tuberkulózisban (TBC) szenvedőket. Az első szakaszban, a „Marius Nasta” Intézmény nyilvántartásában szereplő 200 bukaresti pácienst kezelnek e projekt keretében. Victor Costache tárcavezető szerint e módszer innovativ jelleggű és bevállt gyakorlat lehet más romániai szakkorházakban is. A kisérleti program az év végéig érvényes és az Egyesült Nemzetek külön alapjából finanszirozzák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Gănciulescu Rozália