Un ajutor pentru Denis

Un chip de lumină și zâmbet – așa-l găsesc pe Denis Andrei Gabriel în fotografia atârnată pe peretele cabinetului medicului meu de familie. Mă privesc doi ochi senini, sinceri, plini de bunătate. Recunosc în acest chip trăsăturile doamnei asistente Monica Enulescu. Nu m-am înșelat: când am contactat-o pe aceasta pe WhatsApp, ca să o întreb ce se întâmplase cu Denis și de unde diagnosticul de tumoră neuroectodermală primitivă (PNET), mi-a zis că fiul ei, de doar 9 ani și 11 luni, „cu un zâmbet cât Universul”, care e plin de viață, de bucurie, de compansiune, care iubește animalele, căruia îi place să joace basket, i se făcuse brusc rău la școală anul trecut pe data de 4 octombrie – o durere intensă de cap, ivită brusc, îl adusese în imposibilitatea de a mai reacționa în vreun fel –, rămăsese cu privirea fixă, neputincios de a mai rosti vreun cuvânt, cu semne clare de hipertensiune intracraniană.

Părea un zbor frânt…Dumnezeu a făcut ca în urma intervenției prompte și a rapidității cu care au acționat oamenii cu suflet mare și competenți, care au intervenit în primă fază – de la doamna învățătoare la echipajul SMURD -, mai apoi a cadrelor medicale de la Spitalul Marie Curie, Denis a revenit la normal în nici două ore și jumătate. Cu diagnosticul, pus rapid, de tumoră cerebrală lob frontal stâng, Denis trece deja pe 8 octombrie printr-o operație de nouă ore, căreia îi va mai urma o alta, de cinci ore, pe 14 octombrie, pentru excizarea tumorii în totalitate. Este externat cu indicația de a începe tratament oncologic de urgență, examenul histopatologic indicând o tumoră malignă cu grad de agresivitate de 80%. La RMN-ul de control făcut la trei săptămâni de la intervenție se evidențiază prezența deja a trei formațiuni noi în imediata apropiere a locului operației, cu suspiciunea de metastaze. Diagnosticul final venit din Turcia indica a fi o tumoră neuroectodermală primitivă (PNET), cu indicația de a se începe cât mai rapid radioterapie și chimioterapie. Deoarece în România nu se face radioterapie pentru copii, singura opțiune este Koç Universitesi Hastanesi din Istanbul, unde Denis urmează în prezent tratament radioterapic (are nevoie de 30 de ședințe, cap și coloana vertebrală), asociat cu tratament chimioterapic (o ședință pe săptămână timp de șase săptămâni, urmate de o cură de patru ședințe consecutive pe lună, timp de șase luni). După cum mi-a scris doamna Enulescu, costul tratamentului – fără investigațiile sau tratamentele necesare pe parcurs – se ridică la peste 80.000 de euro.

Să nu-l lăsăm pe Denis, bucuria și mândria părinților lui, acest copil isteț și  iscoditor, avid de a ști, să-și piardă acest „zâmbetul cât Universul”, să-i dăm o șansă și să-i lăsăm speranța că va fi din nou cu prietenii lui, că se va bucura să se afunde în misterul unei cărți din care mereu va afla ceva care-l va îmbogăți sufletește, la orice vârstă va ajunge. Să ne deschidem inimile și sufletele și să-l ajutăm pe Denis să se bucure pe deplin de soare, de o floare, de muzică, de o pictură. Să-l ajutăm să joace în continuare basket! Să nu lăsăm să-i fie frânt zborul!

SMS la 8828 (2 Euro) cu textul DENIS

BRD, AG. DRUMUL TABEREI

– RO23BRDE410SV91837014100 (RON)

– RO08BRDE410SV38464034100 (EURO)

TITULAR CONT: GILBERT LUCIAN ENULESCU

REVOLUT

– GB62 REVO 0099 7069 4734 64

– BIC: REVOGB21

TITULAR: ILEANA MONICA ENULESCU