Noul arhiepiscop mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, va fi înscăunat astăzi în cadrul unei Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Monseniorul Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc arhiepiscop de Bucureşti, după ce Ioan Robu a împlinit 75 de ani, vârsta canonică pentru retragere, aşa cum prevăd regulile Bisericii Catolice./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 ianuarie)


 

Noul Arhiepiscop-Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a fost înscăunat astăzi, în cadrul unei Liturghii solemne celebrate în Catedrala „Sfântul Iosif” din Capitală. La ceremonie au participat câteva mii de credincioşi, episcopii catolici şi greco-catolici din România, preoţii diocezei şi reprezentanţi ai altor confesiuni religioase. Au fost prezenţi, de asemenea, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Reporter: Remus Rădulescu – Noul Arhiepiscop romano-catolic de București, Aurel Percă, a fost până acum episcop auxiliar de Iași. Are 68 de ani și este originar din localitatea Săbăoani, județul Neamț.
Ceremonia înscăunării sale a început cu citirea de către Nunțiul Apostolic în România a decretului de numire semnat de Papa Francisc. Fostul Arhiepiscop de București, Ioan Robu, i-a oferit noului arhiepiscop cârja arhierească și l-a condus spre tronul episcopal.
Înalt Preasfințitul Aurel Percă a spus în omilia sa că noua slujire este o provocare pentru el, pe care o va împlini cu dragoste și credință.
IPS Aurel Percă: Sunt conștient că astăzi am devenit păstorul aceste arhidieceze și sunt aici pentru că Iisus Hristos, Bunul Păstor, m-a chemat să continui opera de evanghelizare, să vă aduc tuturor vestea cea bună a Evangheliei, să continui lucrarea de sfințire, așa cum Apostolii au plecat într-o asemenea misiune după revărsarea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii; şi din această imagine vreau să mă inspir în exercitarea emisiunii mele. Sunt aici apoi pentru că am primit mandatul Sfântului Părinte, Papa Francisc, plin de grijă faţă de toate Bisericile, diecezele din lume, căruia îi mulțumesc din inimă pentru încrederea pe care mi-a arătat-o, numindu-mă Arhiepiscopul dumneavoastră.
Reporter: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București îi păstorește pe cei 60.000 de catolici din Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Până acum, ea fost condusă timp de aproape 30 de ani de arhiepiscopul Ioan Robu, care s-a retras după împlinirea vârstei de 75 de ani, așa cum prevăd canoanele Bisericii Catolice, devenind Arhiepiscop Emerit./rpatulea/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 ianuarie)