PSD va depune moţiune de cenzură împotriva cabinetului Orban, dacă acesta îşi va angaja răspunderea asupra modificării legilor electorale

PSD va depune moţiune de cenzură împotriva cabinetului Orban, dacă acesta îşi va angaja răspunderea asupra modificării legilor electorale, astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin. Anunţul a fost făcut, cu puţin timp în urmă, de preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului. El a precizat, totodată, că social-democraţii vor convoca o sesiune parlamentară extraordinară, în ultima săptămână a acestei luni, pentru a vota eliminarea pensiilor speciale.

Reporter: Cătălin Purcaru – Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va fi transmisă o scrisoare parlamentului și Comisiei Europene în care să se arate că executivul vrea să schimbe legislația electorală cu doar câteva luni înainte de alegerile locale.

Marcel Ciolacu: Acest abuz de a schimba legile electorale, în pofida unei decizii a Curții Constituționale și a unei recomandări a Comisiei de la Veneția, nu ai dreptul într-un stat democratic și european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două, trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa ceva și sperăm să nu se întâmple nici de această dată.

Reporter: Marcel Ciolacu a precizat că sunt lideri PNL care acum susțin revenirea la două tururi dar care au votat, în 2011, pentru organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Totodată s-a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților în ultima săptămână a acestei luni în care să se dezbată proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor pentru militari și polițiști.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că, astfel, Cabinetul Orban nu va mai avea niciun motiv să nu pună în aplicare legea promulgata astăzi de către președintele României privind dublarea alocațiilor pentru copii./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie