2020 január 15

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen abban az esetben, ha az felelősségvállalással kívánja módosítani a választási törvényeket

Ezt tegnap nyilatkozta Marcel Ciolacu, a PSD ügyvezető elnöke a párt végrehajtó bizottsági ülése után. Megítélése szerint alkotmányellenes, ugyanakkor ellentmond a Velencei Bizottság ajánlásának az, hogy néhány hónappal a választások előtt módosítsák a választási törvényt, olyan értelemben, hogy a polgármestereket két fordulós választás során válasszák meg. A politikus hozzátette, hogy a hónap végére rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezik, annak érdekében, hogy megszavazzák a szolgálati nyugdíjak eltörlését. (Rador Hírügynökség)

A Nemzeti Bank előrejelzéséhez képest nagyobb mértékű az infláció

Ezt a tavalyi év utolsó negyedének gazdasági adatai alapján állapította meg az Országos Statisztikai Intézet. A fogyasztási áruk árai 2019 decemberében 4%-al nőttek a 2018-as év hasonló időszakához képest. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek (5,08%) és a szolgáltatások (4,16%) drágultak. A többi termék ára átlagosan 3,31%-al nőtt. (Radio România Actualităţi)

Izraelben elismerik a kolozsvári orvosi egyetem diplomáit

Erről a zsidó állam egészségügyi minisztériuma hozott döntést a közelmúltban, amelyet Dr. Saul Jaciv, az egészségügyi szakemberek akkreditálási intézményének igazgatója hivatalos levélben közölt a hazai szaktárcával. A határozat azt követően született, hogy Jaciv doktor az egyészségügyi minisztérium egy bizottságának élén meglátogatta a kolozsvári orvosi egyetemet és ellenőrizték a szakoktatás színvonalát, valamint az egyetem felszereltségét. A döntés azt jelenti, hogy a Kolozsváron végzett és rezidensvizsgát tett orvosok szabadon gyakorolhatják hivatásukat Izraelben. A szóban forgó határozat jelentőségét emeli az, hogy 2018 óta Izraelben nagyon szigorú szakmai kritériumok teljesítéséhez kötik az orvosi hivatás gyakorlásának az engedélyezését. (Radio România Actualităţi)

A Cotroceni-i Palotában az államfő sorra találkozik a miniszterekkel

A megbeszélésekre Ludovic Orban miniszterelnök jelenlétében kerül sor. Ma 11 órakor Klaus Iohannis köztársasági elnök Lucian Bode közlekedésügyi miniszterrel, 12 órától Virgil Popescu gazdasági, energiaügyi és környezetvédelmi miniszterrel, 12,30-tól pedig Violeta Alexandru munkaügyi miniszterrel és Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel találkozik. (Radio România Actualităţi)

Közvitára bocsátja a belügyminisztérium azt a kormányrendelet-tervezetet, amely az új, elektronikus személyazonossági igazolvány bevezetését szabályozná

Az új romániai személyazonossági okmány tiszteletben tartaná az Európai Unió által megállapított szabványokat, mindenekelőtt azokat, amelyek a biztonsági elemek beiktatására vonatkoznak. A jogszabálytervezet elérhető a Belügyminisztérium honlapján a mai.gov.ro internetes címen. Az érdekelteknek 10 nap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy megtegyék javaslataikat, észrevételeiket a tervezettel kapcsolatban.

A jogszabálytervezet legfontosabb előírásait a közszolgálati rádió tudósítója, Cristi Dumăscu ismertette a hallgatókkal. Az új személyazonossági okmányok több biztonsági elemet tartalmaznának, mint a jelenlegi, 1997-ben kiállított igazolványok. Gyártási technológiájuk is fejlettebb lenne, ami lehetővé tenné újabb grafikai elemek megjelenítését. A legfontosabb újdonság azonban a dokumentumok informatikai védelme lenne, ami egyben több adat tárolását is lehetővé tenné. Ez utóbbiak révén a román állampolgárok bárhol is tartózkodnak a világon igénybe vehetnék a hazai közigazgatási hatóságok szolgálatait, interneten közvetlenül kapcsolatba léphetnének velük. Tekintettel arra, hogy a személyazonosság ellenőrzése az elektronikus aláíráshoz hasonló rendszerrel történne, az állampolgárok fizikai jelenléte a kormányablakoknál nem lenne szükséges. Ez azt jelentené, hogy on-line módon intézhetnénk például egy új gépjármű forgalomba írását, büntetlenségi igazolvány kiváltását, vagy bizonyos ellenjegyzések, jóváhagyások megszerzését. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador