COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, la solicitarea Ambasadei Republicii Croația, leagă în data de 15 ianuarie 2020, însemnul distinctiv al Croației – cravata roșie – pe statuia dedicată Regelui Carol I, din Piața Revoluției, amplasată în locul monumentului cu același nume, realizat de către sculptorul croat Ivan Meštrović.

Evenimentul este prilejuit de preluarea de către Croația a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, dar și împlinirea a 28 de ani de la recunoașterea independenței statului croat de către comunitatea europeană. Începând cu 15 ianuarie 1992, data la care a fost recunoscută independența de către statele membre ale Uniunii Europene, Croația celebrează anual prin organizarea unor evenimente culturale ce au ca punct de atracție amplasarea unei cravate tradiționale croate în jurul monumentelor de for public din diferite capitale europene.

Cu acest prilej, Bucureștiul se alătură altor capitale europene prin amplasarea unei cravate roșii pe statuia dedicată Regelui Carol I, evenimentul fiind deschis de către E.S. Dna. Marija Kapitanović – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Croația la București, în data de 15 ianuarie 2020, ora 15:00.