Premierul croat a prezentat în plenul Parlamentului European, priorităţile ţării sale în perioada în care deţine preşedinţia UE

Premierul croat a prezentat, ieri, în plenul Parlamentului European, priorităţile ţării sale în perioada în care deţine preşedinţia Uniunii Europene. Europalamentarii reuniţi la Strasbourg au discutat, totodată, despre drepturile cetăţenilor europeni şi britanici după Brexit, dar şi despre situaţia din Orientul Mijlociu.
Reporter: Carmen Gavrilă – Premierul Andrej Plenković a insistat pe nevoia de a avea cât mai curând un buget multianual:
Andrej Plenković: Bugetul multianual trebuie să răspundă aşteptărilor tuturor cetăţenilor din toate statele membre. Aşadar, trebuie să continue să finanţeze politica de coeziune şi cea agricolă, dar şi să poată răspunde numeroaselor provocări noi cu care se confruntă Uniunea. Nu putem permite întârzieri în aplicarea programelor europene începând cu 2021, altfel ne vom dezamăgi cetăţenii.
Reporter: Europarlamentarii şi-au exprimat printr-un proiect de rezoluţie îngrijorarea faţă de modul în care guvernele Regatului Unit şi ale Uniunii Europene vor gestiona drepturile cetăţenilor după Brexit. Prezentă la dezbatere, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că acordul de retragere oferă garantarea drepturilor cetăţenilor europeni, atât că aplicarea lui trebuie atent monitorizată. Eurodeputaţii s-au arătat extrem de preocupaţi şi de situaţia tensionată din Orientul Mijlociu, cu accent pe Iran şi pe felul în care ar trebui să răspundă Uniunea. Cei mai mulţi europarlamentari s-au manifestat ferm pentru dialog şi calm, dar au arătat că urmăresc cu mare atenţie protestele din Iran şi felul în care se poartă autorităţile de la Teheran cu proprii cetăţeni./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 15 ianuarie