România va prelua comanda unei grupări navale, chemate să asigure combaterea minelor în Marea Neagră și Marea Mediterană

România demonstrează că nu este doar un beneficiar de securitate, ci și că participă activ la securitate Alianței Nord-Atlantice, prin preluarea comenzii unei grupări navale, chemate să asigure combaterea minelor în Marea Neagră și Marea Mediterană. Nava-comandat „Viceamiral Constantin Bălescu” va conduce, pentru 6 luni, o grupare compusă din mai multe nave provenind din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia. Colegul meu, Constantin Cealera, a fost prezent la ceremonia preluării mandatului.
Reporter: Constantin Cealera – Forțele Navale Române vor prelua oficial, joi, comanda Standing NATO Mine Countermeasures Group 2/Gruparea Navală Permanentă de Luptă contra Minelor Numărul 2 ,care va reuni nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia. Căpitan comandor Valentin Cătălin Vlad va fi comandantul grupării în perioada ianuarie-iunie.
Valentin Cătălin Vlad: Noi vom exercita comanda asupra acestei grupări navale permanente în premieră. Principalele misiuni pe care le avem în responsabilitate: asigurarea unui nivel ridicat de pregătire prin participarea la exerciții și activități comune cu forțele navale aliate, dar mai ales și prin participarea activă la operațiile și acțiunile care sunt în desfăşurare la nivelul Alianței, mă refer aici la operația „Sea Guardian” respectiv la activitatea de combatere a migrației ilegale din Marea Egee.
Reporter: Nava-comandant a grupării va fi puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”. La bordul său, pe lângă cei 64 de membri permanenți ai echipajului, se va afla Statul Major al Grupării de Luptă Numărul 2, format din 14 români și trei străini. Şeful Statului Major va fi un ofițer spaniol, locotenent-comandant Enrique Garcia Morera.
Enrique Garcia Morera: Va trebui să răspundem situațiilor de criză și putem avea o reacție imediată, pentru că ne pregătim permanent și cooperăm pentru a câștiga capabilități necesare de a răspunde oricărei amenințări la adresa Alianţei.
Reporter: Gruparea se află în subordinea Comandamentului Maritim Aliat al NATO, MARCOM, care coordonează patru grupări de luptă împotriva minelor, atât în sudul cât şi în nordul Europei şi în Atlantic. Gruparea Navală Permanentă de Luptă contra Minelor Numărul 2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO.
colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române: România nu este numai un beneficiar al măsurilor de securitate colective, ci este și un furnizor de securitate pentru partenerii din Alianță. Noi demonstrăm faptul că profesionalismul nostru corespunde standardelor de calitate și de performanță al Alianței Nord -Atlantice, fiind în măsură să asigurăm comanda unei grupări navale NATO.
Reporter: La bordul navei-comandant „Viceamiral Constantin Bălescu” se află marinari cu experiență, printre ei și maistrul clasa a 2-a Mihaela Gabriela Găzdaru, aflată de 11 ani în acest divizion al Forţelor Navale, care va face parte din Statul Major al grupării în calitate de staff coordination manager.
Mihaela Gabriela Găzdaru: Este prima dată când particip într-o misiune de asemenea anvergură, dar am destulă experiență, deoarece este a 14-a misiune internațională şi nu cred că voi avea niciun fel de problemă.
Reporter: România va prelua oficial comanda grupării joi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 10:00 în terminalul Pasageri al Portului Constanța./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI