Realizator: Circulaţia cu trotinetele electrice va fi reglementată în Codul Rutier. Potrivit unui proiect de modificare a ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice pus în dezbatere de Ministerul de Interne, trotinetele electrice vor putea fi folosite doar după vârsta de 14 ani. Reporterul RRA Cătălin Radu are mai multe informaţii de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Bogdan Ghebaur.

Bogdan Ghebaur: Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista de bicicletă, iar în lipsa acestei piste vor circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, iar transportul pasagerilor este interzis. Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
Reporter: Proiectul prevede sancţiuni de şase până la opt puncte de amendă pentru conducătorii de trotinete electrice care nu respectă aceste norme. Iniţiatorii proiectului spun că la elaborarea lui a fost consultată şi legislaţia în vigoare din alte ţări europene, singurele ţări unde trotinetele electrice sunt interzise fiind Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord.
Realizator: Ministerul de Interne spune că noile reglementări sunt necesare deoarece în ultimii trei ani au fost registrate aproape 200 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinetele electrice./lazard/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 ianuarie)