2020. január 17

A kormány elnapolta a gyereknevelési segély megduplázását előíró törvény életbeléptetését

A kormányülésen tegnap hozott határozat értelmében a szóban forgó jogszabály augusztus 1-től lép életbe. A miniszterelnöki hivatal vezetője, Ionel Dancă azzal magyarázta az intézkedés szükségességét, hogy a gyereknevelési segély megkettőzését előíró jogszabályt a költségvetési törvény után szavazta meg a parlament, így abban nem irányozták elő a segély folyósításához szükséges alapokat. A tisztségviselő megígérte, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy felkutassa azokat a forrásokat, amelyek biztosítják a megemelt segély kifizetésének a fedezetét. (Rador Hírügynökség)

Az Igazságügyi Minisztériumban ma hallgatják meg azokat a jelölteket, akik megpályázták a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vezetői tisztségét

Összesen öt jelölt felelt meg a kiírási feltételeknek. Név szerint Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Georgiana Hosu, Viorel Badea és Daniel Horodniceanu nyújtotta be a pályázatát. Mint ismeretes, az Igazságügyi Minisztérium december 2-án kezdte meg azt az eljárást, amelynek során kinevezik a Főügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a DIICOT vezetőit. A mai meghallgatás eredményét január 21-én fogják nyilvánosságra hozni. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen

A két párt döntését Ludovic Orban miniszterelnök azon bejelentése váltotta ki, hogy a kormány felelősségvállalásával fogják módosítani a választási törvényt olyan értelemben, hogy a polgármestereket két fordulós választásokon válasszák meg. Marcel Ciolacu, a PSD ügyvezető elnöke szerint a kezdeményezés sikeres lesz. A politikus Slatinán beszélt erről, hozzátéve, hogy pártjának az is célja a bizalmatlansági indítvánnyal, hogy bebizonyítsa: képes egy új parlamenti többséget létrehozni és kormányozni is a választások után. Marcel Ciolacu ugyanakkor megerősítette, hogy pártja nem fog miniszterelnök-jelöltet állítani a bizalmatlansági indítvány sikere után. (Rador Hírügynökség)

Az Országos Közegészségügyi Intézet bejelentette, hogy megkezdődött az influenza-járvány időszaka

Az utóbbi napokban 692 influenzás megbetegedést, 13 súlyos légúti fertőzést és egy halálesetet jelentettek, amelyet az influenza okozott. Eddig 1 millió 400 ezer fokozottan veszélyeztetett személyt oltottak be influenza ellen. Az influenza-járvány enyhe lefolyású, gócpontjai Argeş, Brassó és Kolozs megyékben, valamint Bukarestben vannak, szórványosan azonban a betegség más megyékben is megjelent. Az elmúlt héten több mint 73 ezer erős légúti fertőzéses megbetegedést jelentettek, ez 20%- kevesebb, mint amennyit a tavalyi év hasonló időszakában volt. (Rador Hírügynökség)

Rövidesen a magán egészségügyi szolgáltatóknál is ingyenesek lesznek egyes vizsgálatok

Erre akkor kerülhet sor, ha a beteget a családorvos küldő-cédulával irányítja a magánklinikára. Egyebek mellett ezt is tartalmazza az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) és az egészségügyi szolgáltatók között megkötött új keretszerződés, amely áprilistól lép hatályba.

Az Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Cristian Hotoboc szerint ők a CNAS-al és az Egészségügyi Minisztériummal közösen fogják meghatározni, hogy melyek lesznek a teljesen ingyenes és a részleges vagy teljes hozzájárulást igénylő vizsgálatok minden egyes hónapban.

Székely Ervin, RADOR