BALKAN INSIGHT: Lockheed Martin îşi exprimă interesul pentru proiecte în România

Cel mai mare producător de arme din lume în această săptămână şi-a exprimat interesul pentru dezvoltarea de noi proiecte în România legate de aviaţie şi cercetare – şi care ar implica talentul local. Cel mai mare producător de arme din lume, gigantul american de tehnologie militară Lockheed Martin, şi-a exprimat interesul pentru dezvoltarea de noi proiecte de cercetare în România, inclusiv în domeniul noilor tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială. Anunţul a fost făcut săptămâna aceasta de preşedintele şi directorul executiv al companiei, Marillyn A. Hewson, care l-a întâlnit pe ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul unei vizite la Bucureşti. La întâlnire a participat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Potrivit ministerului, Lockheed Martin doreşte să intensifice cooperarea cu România, unde compania este prezentă din 1997, cu „proiecte dedicate întreţinerii şi modernizării în domeniul aviaţiei” şi „în domeniul cercetării”. De asemenea, Hewson a exprimat interesul companiei Lockheed Martin de a implica cercetătorii români în aceste proiecte, după ce „a evidenţiat existenţa în România a unei forţe de muncă talentate şi bine pregătite şi a unei baze industriale solide”. Ministrul a remarcat importanţa cooperării militare americane pentru nevoile de securitate ale României ca ţară de la Marea Neagră. De asemenea, el a reafirmat angajamentul României de a menţine o prezenţă militară a SUA în ţară.

România este membră NATO din 2004 şi este un aliat ferm al SUA. Contribuie 762 de soldaţi la misiunea NATO în Afganistan, ceea ce face ca România să fie al cincilea cel mai mare contributor, după SUA, Marea Britanie, Germania şi Italia. România este, de asemenea, una dintre puţinele ţări europene care alocă cel puţin 2 la sută din PIB-ul său pentru apărare, deoarece atât alianţa, cât şi Donald Trump au cerut tuturor membrilor săi să facă acest lucru – în mare parte, în zadar. Lockheed Martin este cel mai mare furnizor de servicii şi produse militare din lume. În 2018, vânzările sale nete au totalizat 53,8 miliarde de dolari. Lockheed Martin este prezentă în 75 de ţări şi are 105.000 de angajaţi.

Autor: Marcel Gascón Barberá, BIRN Bucureşti

https://balkaninsight.com/2020/01/16/lockheed-martin-voices-interest-in-projects-in-romania/

Traducerea: Cristina Zaharia

BALKANINSIGHT.com, 16 ianuarie 2020