2020. január 20.

Bár a költségvetés tartalmazza a szeptembertől bevezetendő 40%-os nyugdíjemelés anyagi fedezetét, nem biztos, hogy ezt valóban meg is kapják a nyugdíjasok

Ezt Ludovic Orban miniszterelnök nyilatkozta az egyik hírportálnak adott, tegnap megjelent interjújában. A kormányfő szerint a nyugdíjemelés az ország gazdasági teljesítménye növekedésének mértékétől függ. A kormányfő hozzátette, hogy a gyermeknevelési támogatás akkor fog a duplájára nőni, amikor ehhez meglesznek a szükséges pénzügyi források. Mint ismeretes a közelmúltban a parlament törvényt fogadott el a gyermeknevelési támogatás megkettőzéséről, de annak életbelépését a kormány augusztus 1-ig elhalasztotta. Orban szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2015-ben és 2019-ben is kezdeményezte a gyereknevelési támogatás emelését, illetve igazítását az inflációs rátához.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke Facebook-oldalán reagált a miniszterelnök nyilatkozatára. A politikus úgy vélte, hogy az Orban-kormánynak azonnal távoznia kell a hatalomból, ha nem biztos abban, hogy a törvényesen előírt szeptemberi nyugdíjemelést végre tudja hajtani. „A költségvetési bevételek mértékének alakulása a kormány hozzáértésétől függ. Ha tudsz, maradsz, ha nem, hazamész!” – értékelte a miniszterelnöki nyilatkozatot Marcel Ciolacu. (Rador Hírügynökség)

A kormány ma vállal felelősséget a helyhatósági választások törvényének módosításáért

A jogszabály előírja, hogy a polgármestereket, nem egy, hanem kétfordulós választásokon választják meg. A felelősségvállalással elfogadott törvény az alkotmány értelmében azt jelenti, hogy a parlamentnek nincs lehetősége vitára és javasolhat ugyan módosításokat, de nem dönthet azokról. A törvényhozásnak ugyanakkor lehetősége van bizalmatlansági indítványt benyújtani, s ha azt elfogadják, akkor a törvény is és a kormány is megbukik. Minthogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ jelezte, hogy nem ért egyet a törvénnyel, s bizalmatlansági indítványt készül benyújtani, elképzelhető, hogy a mai felelősségvállalás lesz az első lépés az előrehozott választások kiírása felé.

A közszolgálati rádió riportere Iulia Gherman arról számolt be a hallgatóknak, hogy Klaus Iohannis bejelentette, hogy, amint a szóban forgó törvénytervezetet iktatja a törvényhozás azonnal kezdeményezni fogja a Képviselőház és a Szenátus együttes ülésének összehívását egy rendkívüli parlamenti ülésszakra, azért, hogy lehetőséget adjanak a kormányfőnek a felelősségvállalás bejelentésére. Ludovic Orban miniszterelnök azzal indokolta a felelősségvállalás szükségességét, hogy az erről szóló törvénytervezet vitáját a PSD akadályozza a szakbizottságban és így nincs más lehetőség annak biztosítására, hogy nagyobb legyen a polgármesterek legitimitása. A kormányfő hozzátette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a bizalmatlansági indítvány ellen fog szavazni, de amennyiben a PSD és az RMDSZ kezdeményezése nyomán megbukna a kormány, akkor a liberálisok nem javasolnak új kormányfőt, hanem az előrehozott választások kiírását szorgalmazzák. Másfelől Marcel Ciolacu, a PSD ügyvezető elnöke azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnök visszaél a felelősségvállalás intézményével, ezért – amennyiben a bizalmatlansági indítványt megszavazza a parlament – azt fogja javasolni, hogy Romániát a rendes választásokig egy nemzeti egységkormány irányítsa. (Radio România Actualităţi – Rador Hírügynökség)

Több tucat ember tüntetett tegnap a Tulcsai Polgármesteri Hivatal előtt

A tiltakozók a helyi adók, illetve a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás árának a növekedését kifogásolták. A közszolgálati rádió tudósítója, Luisa Rosetti elmondta, hogy a tiltakozás egyik résztvevője arról panaszkodott, hogy a közüzemi díjak emelkedése miatt nem tudja kifizetni az állammal szembeni tartozásait, mert kicsi a jövedelme. Az elmúlt év végén a helyi tanács 60%-al emelte a fűtés árát Tulcsán. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador