Guvernul urmează să trimită la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Guvernul urmează să trimită astăzi, la Parlament, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect pentru care intenţionează să îşi angajeze răspunderea. Este un demers care ar putea fi un prim-pas pentru un scrutin parlamentar anticipat, dacă moţiunea de cenzură pe care PSD a anunţat că o va depune imediat va avea succes.
Reporter: Iulia Gherman – Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după ce o documentul va ajunge pe masa de lucru a legislativului, va solicita convocarea Senatului și Camerei Deputaților în sesiune extraordinară, pentru a-i permite premierului să prezinte cât mai curând propunerea de modificare a legislației electorale. Prim-ministrul Ludovic Orban a spus că a preferat procedura asumării răspunderii pentru că PSD a blocat proiectul în Comisia parlamentară specială, iar legitimitatea alegerii primarilor trebuie să crească. El a spus că PNL va vota împotriva moțiunii de cenzură pe care PSD, susținut de UDMR, vrea să depună imediat după asumarea răspunderii. Dacă demersul social-democrațiilor va trece de Parlament, liberalii nu vor susține nici o altă propunere de guvern, aceasta fiind parte a strategiei PNL pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, a precizat Ludovic Orban. De cealaltă parte, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că premierul abuzează de procedura asumării răspunderii și propune, în condițiile adoptării moțiunii de cenzură, ca România să fie condusă până la alegerile organizate la termen, în toamnă, de un guvern de uniune națională.
Realizator: Tot astăzi, conducerea Camerei Deputaţilor ar putea să aprobe convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei Camere, la solicitarea PSD, pentru eliminarea pensiilor speciale./ilixandru/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie