Orice decizie de majorare a pensiilor şi alocaţiilor va fi luată doar peste şase luni

„Radiojurnal” – Realizator: Guvernul dă asigurări că pensiile şi alocaţiile vor creşte, dar spune că are nevoie de o evaluare economică temeinică pentru a putea face acest lucru. PSD critică executivul pentru că ar fi mult prea prudent, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis consideră că majorarea pensiilor şi a alocaţiilor trebuie să fie prioritare pentru cabinetul Orban. Cătălina Creţu a sintetizat declaraţiile pe această temă:
Reporter: Premierul Ludovic Orban a reafirmat ieri că sunt prevăzuţi în buget bani pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor. El spune, însă că orice decizie de majorare va fi luată doar peste şase luni, după o analiză economică în funcţie de care va fi făcută rectificarea bugetară.
Ludovic Orban: Obiectivul nostru este clar şi limpede, şi anume acela de a creşte toate veniturile românilor, salariile în mediul privat, pensiile, alocaţiile, dar la baza acestei creşteri, în mod evident, trebuie să stea o creştere economică stabilă, nu măriri pe hârtie care să ducă la inflaţie şi care să nu poată să fie susţinute în perspectivă.
Reporter: Social-democraţii spun că au lăsat totul în ordine când au plecat de la guvernare. Fostul ministru al muncii, Lia Olguţă Vasilescu, acuză cabinetul Orban că doar în trei luni a anulat progresele economice ale ţării.
Lia Olguţa Vasilescu: De la 2,97% deficit au ajuns la 4%. De la 35% datorie publică se prognozează o datorie publică de 39%. De la 3,4% inflaţia în luna noiembrie, au ajuns la 4,2%, iar cursul leu-euro a cunoscut de asemenea un nivel fără precedent istoric.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis consideră că guvernul trebuie să aibă ca prioritate majorarea pensiilor şi a alocaţiilor, dar pentru acest lucru este nevoie de o analiză economică serioasă.
Klaus Iohannis: Este dorinţa noastră comună să creştem pensiile şi acest lucru a fost în repetate rânduri subliniat.
Reporter: Potrivit legii, din septembrie pensiile ar trebui majorate cu 40%, iar guvernul a amânat până la 1 august dublarea alocaţiilor pentru copii./lazard/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 ianuarie)