2020. január 22

Klaus Iohannis államfő az izraeli centrista Kék-Fehér párt elnökével találkozott

Klaus Iohannis államfő Jeruzsálemben részt vesz az izraeli államfő védnöksége alatt megszervezett Holokauszt Világfórumon. Ez alkalommal szerdán Benny Gantzal, az ellenzéki centrista Kék-Fehér párt elnökével találkozott. E találkozóról az izraeli sajtó is beszámolt. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint a legfontosabb izraeli, héber nyelvű hirportál nagyméretű fotót közölt Benny Gantz képviselő, tartalékos tábornok, a Kék-Fehér párt parlamenti frakciójának vezetője és Klaus Iohannis román államelnök találkozójáról. Benny Gantz tábornok Benjamin Netanyahu ellenjelöltje a közelgő parlamenti választásokon. A hirportál beszámolója szerint a tábornok apja Romániából származik és a Holokauszt túlélője. Benny Gantz először mondta el nyilvánosan, hogy családja Romániából származik. A kétoldalú találkozón Benny Gantz méltatta a történelem során fenntartott erős román-izraeli kapcsolatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

Cristina Prună USR-képviselő szerint Teodor Meleşcanunak már rég vissza kellett vonulnia a közéletből

Cristina Prună, a Mentsük meg Romániát (USR) képvislője szerint az utóbbi 30 évben Teodor Meleşcanunak nem kellett volna közéleti szerepet vállania. „Teodor Meleşcanunak régi, kommunista gyökerei vannak, ami jól ismert”, nyilatkozta Prună, hozzáfűzve, hogy a szenátus elnöki tisztségének betöltéséről tárgyalni fognak a többi pártokkal is. Az USR képviselője nem zárta ki, hogy politikai alakulata saját jelöltet javasol a Felsőház vezetésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

Teodor Meleşcanu nem távozik tisztségéből

Teodor Meleşcanu, a szenátus elnöke kijelentette, hogy nem távozik tisztségéből, amig az Alkotmánybiróság döntését -, miszerint megválasztása e funkcióba alkotmányba ütköző – nem közlik a Hivatalos Közlönyben.”Tekintettel arra, hogy ilyenre még nem volt példa, megvárjuk az Alkotmánybiróság indoklását és ennek függvényében döntünk. A döntés Hivatalos Közlönyben való megjelenéséig továbbra is vállalom és betöltöm hivatásom. A döntés közlése után politikai konzultációt tartunk a legjobb megoldás felkutatásáért”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu. Az alkotmánybiróság szerdai döntése után a Szociáldemokrata Párt (PSD) kijelentette, hogy a párt vezetőségében tanácskozást tartanak, majd javaslatot tesznek a szenátus elnöki tisztségének betöltésére. Ludovic Orban miniszterlenök ugyancsak szerdán nyilatkozott, miszerint a szenátus élére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Alina Gorghiut javasolja, akinek jelöltségét már megszavazta a párt Politikai Bürója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

A kormány finanszirozz az „Első Otthon” Programot

Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány alapot különitett el az „Első Otthon” Program finanszirozására. E program támogatására hivatott két milliárd lejt előirányozza az idei költségvetés is, hangsúlyozta Orban, hozzáfűzve, hogy ez irányban kormányhatározatot bocsátanak ki, amely kijelöli e programmal kapcsolatos, ez évre szóló feltételeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

Tizezer lejes bírságot mértek gyűlöletbeszéd miatt Marosvásárhely polgármesterére

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács tizezer lejes bírságot mért gyűlöletbeszéd miatt Marosvásárhely polgármesterére. A városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben azt javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében.A testület döntéséről Asztalos Csaba elnök elmondta: egyhangúlag hozott döntéssel szabták ki a 10 ezer lejes bírságot, amely az egyik legsúlyosabb, amit közéleti személyiségek nyilatkozataik miatt kaptak. A diszkriminációellenes tanács hivatalból indított eljárást a polgármester ellen, miután azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül sok gyereket vállalnak, de nevelésükről nem gondoskodnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

Rozália Gănciulescu