Autorităţile au constituit, astăzi, un grup de lucru interministerial pentru monitorizarea şi inervenţia rapidă în situaţia apariţiei în ţară a unor cazuri de infecţie cu noul coronavirus ce a făcut deja nouă morţi în China. Fac parte reprezentanţi de la ministerele Sănătăţii şi de Interne şi specialişti în microbiologie şi boli infecţioase. Au fost decise rapid şi primele măsuri, anunţate de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila:
Alexandru Rafila: Noi am făcut nominalizarea unităților sanitare care să primească pacienți. E vorba de spitalele de boli infecțioase „Matei Balş” și „Babeș” din București și cele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara. S-a stabilit achiziția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte și bineînțeles există un set de măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare inclusiv a medicilor de familie.
Realizator: Vor fi luate măsuri suplimentare şi la aeroporturile internaţionale, unde urmează să vină echipe de permanenţă medicală. De asemenea ar urma să fie instalate aparate care să identifice rapid persoanele cu febră ce vor să intre în ţară, a explicat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel:
Adrian Streinu-Cercel: Am făcut o recomandare și această recomandare va fi trimisă de către Ministerul Sănătății către Ministerul Transporturilor, astfel încât se ia în calcul aplasarea de astfel de camere termice pentru determinarea pacienților cu febră. Oricum datorită modificării circulației microorganismelor, pe Terra, încet, încet fie că nu e anul ăsta, dar la anul sigur va deveni standard operațional pentru toate aeroporturile internațional din lume./cmorozanu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 ianuarie)