Preşedintele american Donald Trump şi tânăra militantă suedeză pentru mediu, Greta Thunberg, s-au confruntat pe tema schimbărilor climatice, cu ocazia Forumului Economic de la Davos, care şi-a început ieri dezbaterile. În timp ce tradiţionalul raport anual cu ameninţări globale, publicat cu acest prilej, pune pe primul loc modificările legate de climă, şeful Casei Albe a trecut încălzirea globală pe lista predicţiilor care nu s-ar fi confirmat în ultimele decenii.
Reporter: Simina Botar – Președintele SUA, Donald Trump, a folosit argumentele campaniilor duse în trecut la nivel mondial. „Ni s-a prezis criza suprapopulării în 1960, foametea în masă în anii ’70 și epuizarea rezervelor de petrol în anii ’90. Nu vom permite unor socialişti radicali să ne distrugă economia, să ducă de râpă țara sau să ducă la eradicarea libertății” – a spus Donald Trump. „Nu e momentul pentru pesimism, e timpul pentru optimism. Pentru a cuprinde posibilitățile pe care le oferă ziua de mâine trebuie să respingem perenii profeţi ai Zilei de Apoi și prezicerile unei apocalipse iminente”.
Replica a venit de la Greta Thunberg, care a predat categoric pentru sistarea oricăror investiții în combustibil fosil, a subvențiilor pentru acești combustibili și chiar renunțarea la investițiile în derulare:
Greta Thunberg: Ca să fie clar: nu avem nevoie de o economie cu emisii de carbon reduse, nu trebuie să reducem emisiile de carbon, trebuie să le sistăm. Aici nu vorbim de stânga sau de dreapta, nu ne pasă câtuși de puțin de politica voastră de partid. Din perspectiva sustenabilității, dreapta, stânga, centrul, toți au eșuat și ajung din nou la concluzia că lumea noastră de astăzi e în flăcări.
Reporter: Ca în fiecare an, Forumul Economic de la Davos alege câteva teme principale. Anul acesta sunt 7: economii mai echitabile, business mai bun, un viitor mai sănătos viitorul locurilor de muncă, tehnica pentru binele omenirii și cum să salvăm planeta./amirea/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 ianuarie)