2020. január 23

Klaus Iohannis államfő részt vesz a „Holokauszt Emléke – antiszemitizmus elleni küzdelem” témarkörrel tartandó Világfórumon

Klaus Iohannis államfő több állam- és kormányfővel együtt részt vesz a „Holokauszt Emléke – antiszemitizmus elleni küzdelem” témakörrel Jeruzsálemben csütörtökön tartandó nemzetközi Világfórumon. Klaus Iohannis részvétele e fórumon azon intézkedések részét képezi, amelyeket a román állam hozott a Holokauszt oktatásáért és emlékének megörzéséért, illetve az antiszemitizmus, rasszizmus és idegengyűlölet leküzdéséért, az európai értékek, a tolerancia és az alapvető szabadságjokokkal szembeni tisztelet érvényesitéséért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Moldova és Havasalföld egyesülésének 161. évfordulójára emlékeztek a Román Ortodox Patriarchális Katedrálisnál

Moldova és Havasalföld egyesülésének 161. évfordulójára emlékeztek a Román Ortodox Patriarchális Katedrálisnál. A Dániel pátriárka által celebrált szentmise után virágkoszorút helyeztek el Alexandru Ioan Cuza szobránál. A szentmisén részt vett Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke és Victor Opaschi vallásfelekezetekért felelős államtitkár.Az ünnepi esemény lezárásaként a Román Ortodox Egyház és a Román Akadémia tudományos értekezletet tartott az Egyesülés tiszteletére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Döntött a PNL – a nyugdijakat a befizetett járulékok függvényében számitják ki

Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikai döntést hozott annak alátámasztásra, hogy a nyugdijakat a befizetett nyugdijjárulékok függvényében számitsák ki, kivéve a szolgálati nyugdijakat, amelyekben a katonai káderek részesülnek. A munkaügyi bizottság képviselői decemberben kedvező jelentést fogadtak el ama törvénytervezet esetében, amely előirányozza a speciális nyugdijak megszüntetését, ami nem révényes a katonákra és a belügyi struktúrákra.A törvénytervezetet január 28-án a parlament plenáris ülése elé terjesztik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Alkotmánysértő volt Teodor Meleşcanu megválasztása a román szenátus élére

Teodor Meleşcanut akkor választották a szenátus elnökévé, amikor pártja, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) kilépett Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök kormányából és ellenzékbe vonult, mig Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök lemondott a szenátus elnöki tisztségéről. Az alkotmánybiróság szerint a törvényhozók megsértették az alaptörvényt, amikor tavaly szeptemberben Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert választották a szenátus élére, saját pártja ellenkezésére. Meleşcanu kijelentette, hogy megvárja az alkotmánybiróság indoklását mielőtt lemondana tisztségéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)
Gănciulescu Rozália, RADOR