Revista presei internaţionale – 23 ianuarie 2020

Forumul Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine, atenţia fiind atrasă de unele declaraţii ale participanţilor. Ieri (22 ianuarie), înainte de a părăsi staţiunea, preşedintele american Donald Trump a declarat că „speră să încheie o serie de acorduri comerciale cu Europa înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020”, după cum relatează cotidianul american The Wall Street Journal. Dar acelaşi ziar aminteşte că, într-un interviu pe care i-l acordase cu o zi în urmă, tot Donald Trump „ameninţase să impună noi taxe importurilor de automobile din Europa”. Cât despre Greta Thunberg, adolescenta suedeză devenită o vajnică apărătoare a mediului de pe planetă, „preşedintele Trump a declarat că i-ar fi plăcut să o întâlnească” şi, după cum aflăm dintr-o altă publicaţie americană, The Washington Examiner, el a sfătuit-o „să îşi rezerve pentru alte ţări sfaturile pe tema apărării climei”.
Astăzi (23 ianuarie), în Israel, are loc un eveniment important: se aniversează împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia. Presa israeliană marchează deja evenimentul anunţându-i pe înalţii oficiali care vor asista la comemorări. „Macron şi Pelosi se află deja în Israel pentru a participa la evenimente”, subliniază cotidianul israelian Ha’aretz, referindu-se la preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi la Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite. Acelaşi ziar subliniază că, la eveniment, urmează să mai participe şi „preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi vicepreşedintele american Mike Pence, în timp ce preşedinţii Bulgariei, României, Finlandei, Georgiei şi Ciprului au sosit deja”. „Cu cât se îndepărtează, cu atât mai necesară devine amintirea ororilor holocaustului”, subliniază şi portalul brazilian Folha Online. Dar un alt ziar israelian, The Times of Israel, îl citează pe preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, care, într-un interviu acordat unui post de teleiviziune israelian, a subliniat că „Putin difuzează în mod conştient minciuni despre istorie, încercând să nege responsabilitatea lui Stalin pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”. Referindu-se însă la Rusia, publicaţia franceză La Tribune vorbeşte despre „ambiţiile titanice ale lui Putin pentru a moderniza ţara”, subliniind că „Putin a lansat un program de investiţii fără precedent în vederea unei Rusii care acum se confruntă cu o economie anemică”.
În final, nu ptem trece cu vederea portalul londonez Emerging Europe, de pe care aflăm despre un clasament al stadiului drmocraţiei din 167 de ţări şi care pune România pe locul 63. Potrivit studiului elaborat de Economist Intelligence Unit, „Belarus şi Azerbaidjan sunt considerate nişte ‘regimuri autoritare’, în vreme ce alte 12 state sunt considerate nişte ‘democraţii deficitare’. Studiul consideră totuşi că, dintre acestea din urmă, România a înregistrat o uşoară ameliorare după ce s-a descotorosit de un politician considerat corupt şi l-a reales pe Klaus Iohannis, un preşedinte proeuropean”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)