Zborul cu avionul, coșmarul cicliștilor

Calificați la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, românii Eduard Grosu și Vlad Dascălu vor sta cu sufletul la gură până vor ajunge în Japonia.

Așa cum pentru tenismeni racheta de tenis este cel mai apropiat prieten, pentru cicliști acest rol este jucat de bicicletă. Numai că, dacă jucătorii din ”sportul alb” își țin uneltele de lucru lângă ei în avion atunci când fac deplasări peste hotare, cicliștii sunt nevoiți să își lase bicicletele la cală. Ceea ce poate reprezenta începutul unui adevărat coșmar.

În ciclismul de performanță nici un detaliu nu este lăsat la voia întâmplării și tocmai de aceea bicicletele sunt personalizate pentru fiecare rutier în parte. Din acest motiv, rătăcirea lor la un transport cu avionul poate avea repercursiuni grave nu doar asupra rezultatelor, dar și asupra sănătății sportivilor. Eduard Grosu, care va fi reprezentantul României în proba de șosea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, a trăit pe propria piele coșmarul.

Eduard Grosu

Eduard Grosu: „A trebuit să iau o bicicletă de rezervă de la mașinile de asistență”

”În anii precedenți, când încă nu eram la o echipă profesionistă, mi s-a întâmplat acest lucru și a trebuit să iau o bicicletă de rezervă de la mașinile de asistență din cursă. Nu este cel mai plăcut moment pentru un ciclist, pentru că bicicleta este personală, te antrenezi cu ea zilnic. Poziția schimbată chiar și cu 2 milimetri, contează foarte mult, pentru că începe să-ți dea dureri de spate, dureri de picioare” – Eduard Grosu, component al echipei Delko Marseille Provence și calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Legitimat la formația Delko Marseille Provence, Eduard Grosu (27 de ani) spune că de când a devenit profesionist cu ”acte”, emoțiile privitoare la pierderea bicicletei s-au mai risipit.

”Mulțumită lui Dumnezeu, acum sunt la o echipă profesionistă și mereu avem trei biciclete cu noi, deci nu există să nu iau startul pe bicicleta mea. Chiar dacă nu ajunge una sau doua, a treia ajunge cu siguranță” – Eduard Grosu, component al echipei Delko Marseille Provence și calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Vlad Dascalu

Vlad Dascălu: ”Am multe emoții la fiecare zbor”

Mai tânăr cu cinci ani decât Grosu, Vlad Dascălu (22 de ani), campionul mondial și european U23 la Mountain Bike încă nu a scăpat de griji atunci când trebuie să călătorească dintr-o țară în alta cu avionul pentru concursuri. El spune că a trecut prin acest coșmar o singură dată, dar când se întorcea de la competiție.

”Am multe emoții la fiecare zbor. Întotdeauna. La fiecare zbor, să ajungă bagajul, să ajungă bicicleta, e foarte important. Dacă nu, nu avem cu ce lucra. Bicicleta trebuie pusă într-o cutie bine protejată ca să ajungă într-o bucată la destinație. Din fericire, mi s-a întâmplat doar o dată să nu ajungă, dar după cursă, nu înaintea ei” – Vlad Dascălu, campion mondial și european U23 la Mountain Bike.

Vlad Dascălu este primul ciclist român medaliat cu aur la Campionatele Europene sau Mondiale. El a cucerit anul trecut atât titlul continental, cât și pe cel suprem la categoria Under 23 de la Mountain Bike și s-a calificat pentru prima dată în carieră la Jocurile Olimpice.